Certificatele de naștere, căsătorie și deces vor fi considerate nule dacă sunt plastifiate. Noua lege a intrat deja în vigoare. Nulitatea acestor documente va fi constatată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori de către ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.
„Chiar dacă nu pare, în realitate era o problemă destul de importantă. Oamenii tindeau să nu aibă grijă de acte, să le neglijeze sau să le trateze într-un mod deplorabil, lăsându-le să se degradeze în timp. Din cauza asta, instituții cum sunt primăriile sau starea civilă se loveau de această problemă încercând mereu să emită alte documente care să fie corecte și complete. Legiuitorul a venit în susținerea instituțiilor statului și le-a impus o regulă, care pentru majoritatea dintre noi pare de bun-simț. Avem un certificat de naștere sau de căsătorie și trebuie să-l păstrăm într-o folie sau într-un dosar, fără să-l lăsăm la îndemâna copiilor sau să se deterioreze din cauza apei. Pentru majoritatea pare o regulă inutilă, dar în realitatea sunt foarte multe cazuri de genul acesta. Sunt oameni care le modifică, scriu pe ele, le rup sau le lasă de izbeliște pe undeva. Pentru evitarea acestor situații, legiuitorul le-a impus oamenilor ca obligație”, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Traian Alexandru Bundă din cadrul Baroului Constanţa.
Nulitatea actelor se va constata în mod evident de către lucrătorii de la starea civilă sau față de persoanele față de care suntem obligați să ne legitimăm: Poliție, Jandarmerie, instituții publice, accentuează avocatul Traian Alexandru Bundă: „În momentul în care un ofițer de stare civilă, agent de Poliție sau Jandarmerie, constată că documentul respectiv este deteriorat el poate să atragă automat și nulitatea acelui act. Cu timpul, lucrurile se vor rezolva de la sine și oamenii vor înțelege să nu le mai modifice sau să le deterioreze. Legat de plastifiere, din punctul meu de vedere, apreciez că era un exces în sensul că oamenii nu aveau nevoie să facă lucrul acesta. Un document poate să stea într-o folie sau într-un dosar și să reziste ani de zile fără să fie deteriorat„.
Ce se va întâmpla cu documentele deja plastifiate?
„Cu siguranță oamenii trebuie să le schimbe. Ele vor fi anulate. Dacă omul nu folosește documentul respectiv, îl are plastifiat undeva acasă, nu are cine să îi atragă nulitatea și să-i atragă atenția că nu mai este bun documentul respectiv. Se va întâmpla lucrul acesta când va avea nevoie de el, să facă o copie legalizată sau să se prezinte în fața unui notar. Atunci i se va atrage atenția și o să le schimbe„, ne-a declarat avocatul Traian Alexandru Bundă. În concluzie, nu avem voie din punct de vedere legal să facem însemne pe acte, dar nici să le plastifiem.
Alexandra VASILE
Ce tâmpenie…