O femeie de 75 de ani, adusă de familie la UPU Băneasa, a decedat la Constanța. Au planat suspiciuni că femeia cunoscută cu o serie de comorbidități ar fi murit aşteptând o ambulanţă care s-o transporte la Medgidia. Acolo unde, spune familia, medicii i-ar fi salvat viaţa.
Potrivit SAJ Constanța, alocarea unei ambulanţe s-a făcut în 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic, pentru că în momentul solicitării echipajului cu medic, ceilalți medici erau implicați în alte misiuni de urgență majoră ( stop cardiorespirator în curs de resuscitare, transfer edem pulmonar, sindrom coronarian acut, accident rutier cu victime multiple). De subliniat faptul că pacienta s-a aflat într-o unitate sanitară unde a primit asistență medicală, competențele medicului urgentist din UPU Băneasa fiind superioare atât asistenților, cât și medicilor încadrați la serviciile de ambulanță.
„A fost vorba despre solicitarea unei ambulanţe pentru transportul unui pacient la investigaţii medicale. Aceasta nu reprezintă o urgenţă medicală. Ambulanţa s-a prezentat acolo, după care a fost solicitată o ambulanţă cu medic pentru urgenţă medicală în condiţiile în care pacientul era de la departamentul de urgentă, unde se găsea un medic de urgenţă. Deci el practic se afla într-o structură care trebuia şi putea să asigure asistenţa medicală de urgenţă. Întârzierea nu a fost întârziere”, a reacţionat, azi, ministrul Sănătăţii dr. Alexandru Rafila.
Reamintim faptul că SAJ Constanța a precizat ieri faptul că: „din punct de vedere al SAJ Constanța nu au existat neconformități în gestionarea cazului de la UPU Băneasa. Pentru pacienta în vârstă, cu patologii multiple, adusă de familie cu mijloace proprii la UPU Băneasa se solicita un transfer la CPU Medgidia, cu echipaj cu asistent medical. în gestionarea cazurilor medicale prioritate au cazurile de cod roșu, iar în cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii, unde pacienții nu beneficiază de asistență medicală calificată. După cum foarte bine se cunoaște, serviciile de urgență prespitalicească sunt servicii medicale în așteptare. Sunt momente, în care există „valuri” de solicitări.
Și în situația dată echipajele se aflau la urgențe majore la domicilii ( tentativă suicid, pacient inconștient). În momentul ajungerii echipajului cu asistent ( conform solicitării inițiale) pacienta se afla în curs de resuscitare. Și la a doua solicitare a medicului urgentist din UPU Băneasa, care ca urmare a reevaluării stării pacientei a reconsiderat cazul solicitând echipaj cu medic, s-a răspuns favorabil, primului echipaj tip C ( cu medic) liber i s-a alocat solicitarea. Alocarea s-a făcut în 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic ( moment solicitare 19,42 și moment alocare 20,14). În intervalul 19,42 – 20,14 nefiind disponibile echipaje cu medic. În momentul ajungerii la caz, medicului de pe ambulanță, medicul urgentist de la UPU Băneasa i-a comunicat faptul că pacienta a fost declarată decedată în urmă cu aproximativ 15 minute, însă a omis să sune pe 112 pentru anularea misiunii. În momentul solicitării echipajului cu medic, ceilalți medici erau implicați în alte misiuni de urgență majoră ( stop cardiorespirator în curs de resuscitare, transfer edem pulmonar, sindrom coronarian acut, accident rutier cu victime multiple).
Concluzionând, pacienta s-a aflat într-o unitate sanitară unde a primit asistență medicală, competențele medicului urgentist din UPU Băneasa fiind superioare atât asistenților, cât și medicilor încadrați la serviciile de ambulanță. Ca atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere a SAJ-ului a fost conformă„.
A.V.