CJC, prin Centrul “Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Arhivele Naţionale, organizează vernisajul expoziţiei de fotografie “Regina Maria în America”

0
47

Cu prilejul aniversării Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Consiliul Judeţean Constanţa prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa “Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României şi Asociaţia Diplomaţie şi Identitate Culturală Europeană, organizează joi, 15 septembrie 2022, ora 17.00, la sediul Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” (Bulevardul Ferdinand, Nr. 56, Constanţa), vernisajul expoziţiei de fotografie “Regina Maria în America: cea mai frumoasă faţă a diplomaţiei româneşti”.

“De ce am venit aici? Ei bine, am fost la Conferinţa de Pace de la Paris după război, şi ei mi-au pus această întrebare şi le-am spus: ‘Fiecare ţară are nevoie de o faţă. Deci când vă adunaţi cu toţii pentru deliberări, vreau ca România să aibă o faţă. Sunt aici să fiu acea faţă, să fac România ceva mai personal decât statistici şi hărţi'”, susținea Regina Maria a României.

Prezintă:
– Ştefania-Laura ABIBULA-STROE, Director General Interimar Centrul Cultural Judeţean Constanţa “Teodor T. Burada”

– Cristina CATERINICI, Director Executiv Direcţia de Turism şi Coordonarea Instituţiilor de Cultură Subordonate, Consiliul Judeţean Constanţa

– Răzvan Raul IVAN, istoric
– Radu CORNESCU, arhitect

Coordonatorii proiectului: Mihai FLOROIU şi Vlad HARABAGIU.

Expoziţia îşi propune să aducă în centrul atenţiei publice activitatea diplomatică şi modul prin care Regina Maria a înţeles să promoveze interesul naţional şi imaginea României în celebra sa vizită externă efectuată în America, în anul 1926, care a reprezentat apogeul popularităţii sale în lume. Invitată de către omul de afaceri american Samuel Hill pentru a inaugura Muzeul de Artă Maryhill din Washington a cărei secţiune îi păstrează şi astăzi obiectele de patrimoniu, suverana României avea să fie descoperită de americani drept o femeie foarte inteligentă şi frumoasă, cu viziune politică, plină de magnetism şi modernă. Aşteptarea uriaşă a acestui moment a creat o emulaţie profundă la nivelul Americii, o veritabilă lecţie de marketing politic pentru diplomaţii şi oamenii politici de astăzi.

Prin selecţia de fotografii de epocă, mărturii şi citate din jurnalul reginei, expoziţia foto-documentară surprinde momentele cele mai importante ale călătoriei Majestăţii Sale, aşa cum sunt ele reflectate în colecţiile Arhivelor Naţionale ale României: întrevederea oficială de la Casa Albă cu preşedintele SUA, Calvin Coolidge, întâlnirea cu primarul New York-ului, James J. Walker, care i-a oferit cadou reginei cheia oraşului, în semn de admiraţie şi recunoştinţă; vizitele efectuate în Chicago, Philadelphia, San Francisco, Montreal, Canada, Maryhill, Tacoma, West Point, Uzina Electrică Edison, Universitatea Columbia din New York, întâlnirea cu comunitatea românească din America şi triburile de indieni din Vestul Sălbatic.

Deplasarea sa a avut un succes de proporţii, un adevărat turneu care a cucerit inima americanilor. Regina s-a bucurat de o desfăşurare de forţe şi de o mediatizare impresionantă din partea presei americane, reuşind să îşi facă ţara cunoscută atât în cercurile înalte, guvernamentale, industriale şi financiare, cât şi în rândul populaţiei americane. A fost primită cu urale şi covoare de flori de către mulţimile entuziaste de americani care au ieşit să o întâmpine pe străzile şi bulevardele oraşelor din SUA.

Nu mă aşteptam ca New York-ul să îmi facă o primire atât de oficială. Am fost întâmpinată cu toate onorurile militare şi civile posibile, de parcă aş fi fost regina suverană. Toate trupele fuseseră scoase la paradă, cu întreaga poliţie călare. Am pornit înainte, într-o maşină deschisă, alături de unul dintre domnii oficiali şi ne-am îndreptat cu toată viteza de-a lungul uluitoarelor străzi ale New York-ului, despre care s-au auzit atâtea, cu acei gigantici, inimaginabili zgârie nori, înălţându-se deasupra noastră. Trebuie să spun că sunt mult mai impozanţi decât mi-aş fi imaginat, au o grandoare la care nu m-am aşteptat. Toată circulaţia a fost oprită, iar populaţia New York-ului mi-a făcut o primire minunată, o primire din inimă.

Puteai simţi, vedea, înţelege că era o primire privată, primirea cuiva pe care erau, cu adevărat bucuroşi, să o întâmpine. Mărturisesc că îmi creştea inima de mândrie şi tulburătoare emoţie. Maria! Maria! Îmi auzeam numele strigat de mii de voci şi, după obiceiul american, de la geamuri se aruncau lungi ghirlande de hârtie şi tot felul de alte bucăţele de hârtie, de la miile de geamuri ale fantasticelor clădiri, până când tot aerul se umpluse de fâlfâiri albe, ca de milioane de păsări mari şi mici“, preciza Regina Maria a României.

Scopul proiectului este de a prezenta într-o formă ştiinţifică, accesibilă şi concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, povestea Reginei Maria şi implicarea sa în plan diplomatic în susţinerea şi apărarea intereselor României. Proiectul îşi propune, aşadar, să producă un impact cultural şi educaţional în rândul publicului din România, pornind de la valorificarea şi promovarea celebrei vizite externe a Reginei Maria în America, un episod de maximă referinţă în destinul celei mai importante regine a României şi în istoria relaţiei bilaterale cu Statele Unite ale Americii, principalul partener strategic al României. Evenimentul se va desfăşura în limba română. Intrarea este liberă.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.