Clădire distrusă de chiriași ai RAEDPP: actualul proprietar vrea să reabiliteze imobilul și să îl transforme în hotel de tip boutique

0
4029

Urbea de la malul Mării Negre are multe povești de spus, locuri și clădiri ce amintesc de parfumul vremurilor de altădată. Despre multe dintre acestea s-a tot scris, soarta acestora fiind prezentată cititorilor ca fiind pecetluită: se vor prăbuși pentru că sunt uitate de cei ce le dețin.

Există şi excepţii fericite: proprietari care se preocupă de reabilitarea clădirilor. Reporterii Focus Press au discutat cu un investitor, cel care intenționează să construiască un muzeu în Zona Peninsulară și să valorifice un sit arheologic descoperit în anul 2018. Acesta deține un imobil pe strada Dragoș Vodă, la numărul 8. Probabil mulți dintre constănțeni au sesizat clădirea.

Interesant la acest imobil este, după cum ne povestește chiar proprietarul, Lucian Aiftincăi, președintele Asociației pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea, că această construcție i-a aparținut dregătorului grec Chiriac Zamfir.

Inițial, această clădire avea un regim de înălțime de D+P+1 etaj+ mansardă, însă după al Doilea Război Mondial casa a fost afectată, astfel că în urma reabilitării acesteia regimul de înălțime a rămas parter plus mansardă.

Investitorul intenționează să reabiliteze clădirea şi să o transforme în hotel de tip boutique pentru ca turiștii să se poată bucura de comorile urbei.

Aici au locuit o perioadă și chiriașii Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Priva” Constanța (RAEDPP), care au distrus imobilul în interior, dar și exterior, degradând starea acesteia și mai mult. 

”Istoria clădirii nu a fost documentată foarte bine, nu am găsit date concludente, drept pentru care am început să cercetez singur. Casa i-a aparținut lui Chiriac Zamfir, care a fost un mare dregător grec, sau Chiriaco Zamfirios. Casa a fost edificată în 1904, nu în 1925-1926 cum o să găsim în diverse materiale de specialitate. A fost mai mare decât este astăzi, am scos proiectul de la arhivele statului. Casa a fost bombardată în 1941, în timpul celui de-al doilea Război Mondial și a fost reedificată ulterior cu mansardă în loc de etajul 1. Casa a fost în administrarea RAEDPP până în anul 2012-2013, când a fost retrocedată proprietarului de drept, strănepoatei acestui mare dregător grec. Am reușit să dăm de urma istoriei acestei case printr-un fost chiriaș al dregătorului. Chiriașul are aproape 90 de ani. Din nefericire, în momentul în care am achiziționat imobilul am găsit mizerie, chiriașii RAEDPP au distrus imobilul la interior, dar și exterior, nu au îngrijit-o deloc. S-ar fi putut salva mai multe elemente de decor și mobilier. Au vopsit în roz pereții”, a declarat, pentru Focus Press, Lucian Aiftincăi.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.