Compania Națională de Investiții a lansat, în cursul zilei de marți, 5 iulie a.c., o licitație publică pentru atribuirea unui contract de servicii de asistență tehnică și dirigenție de șantier pentru obiectivul de investiții „Reabilitare, consolidare, modernizare și extindere a Sanatoriului Balnear și de Eecuperare Mangalia“.
Valoarea estimată fără TVA este de 329.817,71 lei. Amplasamentul este situat pestrada Mircea cel Bătrân, nr. 2, lot 1 din municipiul Mangalia.
Proiectul de modernizare și reabilitare prevede modernizarea bazei de tratament, recompartimentarea spațiilor de cazare din corpul existent și construcția unui nou corp de clădire, deasupra blocului alimentar. Alte dotări din cadrul proiectului se referă la achiziționarea de utilaje și aparatură de ultimă generație, precum și amenajarea spațiilor exterioare, parcări și piscină exterioară.
Precizăm faptul că, anul trecut, Guvernul României a aprobat, în ședință, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de reabilitare a sanatoriului din Mangalia. Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.“ SA, prin ordonatorul principal de credite – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei – finanțează lucrările prin „Programul naţional de construcții de interes public sau social“- Subprogramul „Unități sanitare“.
Pe amplasament se află mai multe corpuri de clădire cu regim de înălțime D+P+3E – 4E, aici funcționând baza de tratament și casa sanatorială. În incintă se mai află și Clădirea C2 – decantor nămol cu regim de înălțime P, dar și Clădire C3, magazie alimente + beci cu regim de înălțime D+P.
Se propune construirea unui nou corp de clădire cu regim de înălțime D+P+5E, pe partea de vest a clădirii cu funcțiunea de sanatoriu balnear și de recuperare, precum și modernizarea tuturor spațiilor din pavilionul A, la nivel de finisaje și instalații, recompartimentări din pereți rigips, iar la nivelul corpului ce găzduiește bazinul de apă, se propune o extindere cu sală baie de abur.
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia a fost construit între anii 1960 și 1975, de Trustul de Construcții Carpați București și este o unitate sanitară publică cu paturi, de interes național, având personalitate juridică, cu specialitate pentru adulți, de recuperare, medicină fizică și balneologie, ce asigură asistență medicală de specialitate spitalicească, utilizând factori naturali curativi, asociați cu alte procedee tehnico-medicale și proceduri de recuperare terapeutică.
Sanatoriul se află în subordinea Ministerului Sănătății, cu un înalt grad de adresabilitate, reprezentând o unitate de referință a balneologiei românești de pe litoralul Mării Negre, care funcționează, conform structurii organizatorice aprobate, cu trei secții cu paturi (două secții de spital a câte 75 de locuri fiecare și o secție sanatorială cu 200 de paturi, și un ambulatoriu de specialitate situat la aproximativ un kilometru distanță.
Loredana MIHAI
Citește și: