Comisia de la Veneția a dat undă verde pentru desființarea SIIJ. Ministrul Stelian Ion îi convoacă pe senatori în sesiune extraordinară

0
262

Potrivit ministrului Justiției, Stelian Ion, Comisia de la Veneția a decis refacerea competenței DNA, DIICOT, dar și a celorlalte unități de parchet. Totodată, potrivit raportului primit, care are 14 pagini, Parlamentul României are competența de a desființa Secția Specială.

Iată declarațiile ministrului Stelian Ion, într-o transmisie live pe pagina sa de Facebook:

O chestiune discutată în perioada trecută: ce facem cu dosarele de la SIIJ. Este foarte simplu, se restabilește situația anterioară, este argumentată această soluție și este o chestiune pe care pune accent, chiar și în concluzie dar și în cuprinsul avizului său.

Potrivit Comisiei de la Veneția, refacerea competenței structurilor specializate, inclusiv a DNA-ului este o chestiune foarte importantă. Un alt aspect care este lămurit, din analiza Comisiei de la Veneția făcută asupra deciziilor Curții Constituționale asupra deciziei CJUE dată pe acest aspect rezultă foarte clar un lucru: cum Parlamentul a înființat această secție (SIIJ – n.r.), el o poate și desființa. Deci, cei care au rețineri cum că dacă s-ar propune doar desființarea SIIJ cu restabilirea situației anterioare dinainte de adoptarea ”legiilor Iordache”, acerst lucru nu poate fi neconstituțional, pentru că însăși Curtea Constituțională spune că Parlamentul este cel în măsură să vină cu propuneri legislative. Iar Comisia de la Veneția confirmă încă o dată acest lucru, că revine Parlamentului acest rol foarte important de politică în privința administrării justiției.

Și atunci, având toate aceste chestiuni lămurite, iată acum, după, totuși, destul de multe luni de la momentul în care poate ar fi trebuit deja să fi avut desființată Secția, acum deja Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nicio grijă, pentru că are soluțiile corecte propuse de Guvern. Vreu să-i mulțumesc premierului Florin Cîțu pentru sprijinul față de acest proiect. Dealtfel, în programul de guvernare este prima măsură de la capitolul JUSTIȚIE, măsură pe termen scurt care ar fi trebuit luată însă proiectul a fost blocat în Parlament.

Varianta corectă ar fi cea propusă de Guvern și acesta este mesajul pe care îl voi duce în coaliție miercuri. Am stabilit într-o dată anterioară în cadrul coaliției că se va propune o sesiune extraordinară pentru a rezolva această problemă, pentru a desființa SIIJ în maxim două săptămâni de la primirea avizului. Iată că astăzi am primit avizul, dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare deja va fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ. Sunt chestiuni importante, vor fi analizate, desigur, în zilele următoare, toate paragrafele acestui aviz care are 14 pagini, dar toate argumentele sunt cele pe care le-am prezentat mai devreme.

Le solicit, așadar, colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect, să dea raport în Comisia Juridică și mai departe să se dea un vot final în cadrul senatului”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.