Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență a României: 29,2 miliarde de euro

0
199

Comisia Europeană a aprobat luni, 27 septembrie a.c., Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro. Fondurile vor fi alocate în funcție de atingerea obiectivelor stabilite pentru următorii cinci ani, în care se aplică planul.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit, luni, la București pentru a semna PNRR, după ce acesta a fost evaluat de Comisie, evaluare ce va fi prezentată în cadrul NextGenerationEU. Aceasta s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, care i-a prezentat actualii miniștri.

PNRR prevede alocarea de către UE a 14,2 miliarde de euro pentru granturi și împrumuturi de 14,9 miliarde de euro acordate țării noastre.

Din cei 29,2 miliarde de euro în total, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și combaterea schimbărilor climatice, iar 21% pentru digitalizarea României.

Consiliul UE are la dispoziție o lună pentru adoptarea propunerii Comisiei. Apoi se va acorda României 3,6 miliarde de euro României, ca prefinanțare, pentru rambursarea fondurilor cheltuite pentru investițiile incluse în PNRR.

Printre acestea se numără construirea și racordarea la noi rețele de apă și canalizare, plantarea a 45.000 de hectare de pădure, 434 km de autostradă construiți, sprijin pentru mediul de afaceri, cercetare și inovare, 3.000 de cabinete de asistenţă medicală primară dotate și renovate, în special la sate, 50 de şcoli noi etc.

După întâlnirea cu Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis a declarat: „Planul Național de Redresare și Reziliență a primit, astăzi, undă verde, anunț făcut la București de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Este un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România, dar provocările majore de acum încep.

Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai importantă – demararea și finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Putem schimba România în profunzime, avem oportunitatea extraordinară să investim în autostrăzi, căi ferate, infrastructură energetică și de mediu, spitale, școli, digitalizare și administrație. Este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie modernizată.

Rămân un partener implicat al acestei guvernări, astfel încât PNRR să fie un succes major al țării noastre“.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.