Comisia Europeană, avertisment: incitarea la ură în mediul online, infracțiune! Vera Jourová: “Ceea ce este ilegal offline rămâne ilegal şi online”

0
1319

Discursurile de incitare la ură constituie o infracțiune și atunci când sunt formulate în mediul online, avertizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană va examina modalitățile de a stimula toate platformele care au de a face cu discursuri ilegale de incitare la ură să instituie sisteme eficace de notificare și de acțiune.

Conform rezultatelor celei de a cincea evaluări a Codului de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online:

– 90% din conținutul semnalat a fost evaluat de către platforme în termen de 24 de ore, în timp ce acest procent era de numai 40% în 2016;

– 71% din conținuturile considerate a fi discursuri ilegale de incitare la ură au fost eliminate în 2020, în timp ce acest procent era de numai 28% în 2016.

Cel mai mare număr de notificări a fost înregistrat de Facebook (2.348), fiind urmat de Twitter (1.396), YouTube (464) și Instagram (109).

Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a declarat: „Codul de conduită rămâne un exemplu de reușită în ceea ce privește combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online. Acesta a adus îmbunătățiri urgente, respectând totodată pe deplin drepturile fundamentale. Codul a creat parteneriate valoroase între organizațiile societății civile, autoritățile naționale și platformele IT. Acum este momentul să se garanteze faptul că toate platformele au aceleași obligații în cadrul pieței unice în ansamblu și să se clarifice în legislație responsabilitățile platformelor de a spori siguranța online a utilizatorilor. Ceea ce este ilegal offline rămâne ilegal și online”.

Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, a declarat: „Salut aceste rezultate bune. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne mulțumim cu aceste îmbunătățiri și ar trebui să continuăm pe această cale. Invit platformele să elimine lacunele observate în cele mai recente evaluări, în special în ceea ce privește furnizarea de feedback către utilizatori și transparența. În acest context, viitorul act legislativ privind serviciile digitale va aduce o schimbare binevenită. Acesta va crea un cadru european pentru serviciile digitale și va completa acțiunile de combatere a discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online pe care UE le desfășoară deja. Comisia va avea în vedere, de asemenea, adoptarea de măsuri obligatorii de asigurare a transparenței pentru platforme, pentru a clarifica modul în care acestea abordează discursurile ilegale de incitare la ură pe platformele lor”.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.