Creşterea cheltuielilor nete ale României este cu mult peste plafonul stabilit de traiectoria sa corectivă, prezentând riscuri clare pentru corectarea deficitului său excesiv până în 2030. În consecință, Comisia Europeană recomandă Consiliului să adopte o decizie prin care să constate că România nu a luat măsuri eficiente pentru corectarea dezechilibrului.
De asemenea, România continuă să se confrunte cu dezechilibre excesive, pe măsură ce deficitele sale bugetare şi de cont curent s-au accentuat, iar competitivitatea costurilor s-a deteriorat în 2024. Nicușor Dan a avut, marți, discuții cu reprezentanții Comisiei Europene în legătură cu deficitul bugetar. În conferința de presă de miercuri, 4 iunie, președintele a precizat că discuțiile tehnice au fost precedate de un mesaj de angajament ferm din partea sa.
„Mesajul a fost că suntem oameni serioși, deși statul nu și-a respectat angajamentul până acum, suntem oameni serioși și vom respecta angajamentele”, a subliniat el. „Termenul e 30 iunie să venim cu acel pachet de măsuri”, a spus șeful statului.
Comisia Europeană a publicat miercuri recomandări privind bugetele statelor membre. Pachetul de primăvară al semestrului european 2025 analizează principalele provocări economice şi sociale din întreaga UE şi oferă orientări politice statelor membre în vederea consolidării competitivităţii, prosperităţii şi rezilienţei. În acest scop, pachetul include recomandări specifice fiecărei ţări, care vin într-un moment în care mediul comercial şi de securitate este deosebit de volatil, punctează Bruxelles-ul, scrie Digi24.ro.
M.G.