Comisia Europeană vrea să impună transparența salariilor, pentru a elimina diferențele de plată dintre femei și bărbați

0
221
Foto: Gettyimages

Comisia Europeană vrea să elimine diferențele de salarii dintre femei și bărbați la nivelul UE, scrie Politico. Planul este să ofere acces la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru aceeași muncă.

Aceasta a fost una dintre principalele politici anunțate de președinta CE Ursula von der Leyen, prima femeie care ocupă această poziție, care a promis că o va implementa în primele 100 de zile de mandat. Comisia încearcă să adopte propunerea pe 4 martie, cu întârziere de aproape un an.

Într-un draft de act normativ consultat de Politico, Comisia arată că diferența de salarii pe criteriu de gen – cât câștigă un bărbat și o femeie pentru aceeași muncă – este ridicată, 14,1% în medie la nivelul UE, și că “transparentizarea salariilor le va permite angajaților să descopere și să dovedească posibile cazuri de discriminare bazată pe sex”.

Până acum, doar zece țări UE – Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Portugalia și Suedia – au legiferat transparența salariilor. Alte două – Irlanda și Olanda – se gândesc să o facă.

Dovezi ale impactului unei astfel de măsuri sunt puține – un studiu făcut în Danemarca în 2020 a descoperit că legea din 2006 privind transparența salariilor a redus diferența de salarii pe bază de sex cu 13%. În ritmul actual, diferența de salarii dintre femei și bărbați ar dispărea complet peste 250 de ani, estimează un studiu al Forumului Economic Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.