Comunitatea Declic a depus denunț la DNA, pe numele premierului Florin Cîțu

0
214

Comunitatea Declic a depus vineri, 30 iulie a.c., la Direcția Națională Anticorupție, denunț pe numele prim-ministrului Florin Cîțu și al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Declic îi acuză de instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu.

„Vrem să știm cu toții, cu certitudine, dacă prim-ministrul Florin Cîțu și fostul consilier de stat Mioara Costin au săvârșit fapte de natură penală. Nu putem accepta ca înalte demnități publice să fie folosite în interes privat sau de partid, la fel cum nu putem accepta nici ca nimeni din justiție să nu facă nimic pentru a lămuri situația”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Comunitatea Declic a depus denunțul la DNA în urma unei analize juridice realizate de de către avocatul Toni Decean și specialiști în drept penal. Au fost analizate toate informațiile din spațiul public despre posibila angrenare a resurselor Guvernului în susținerea candidatului Cîțu pentru șefia Partidului Național Liberal.

Astfel, având în vedere că funcția de consilier de stat este subordonată premierului, devine plauzibilă implicarea directă a prim-ministrului, în sensul instigării Mioarei Costin la emiterea actelor de coordonare a campaniei politice interne PNL. Aceasta ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului a prestat activități în interesul personal al candidatului Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului.

Având în vedere conținutul documentului apărut în spațiul public sub denumirea de “Linii de comunicare pentru liderii PNL – Florin-Vasile Cîțu candidat pentru președenția PNL”, autoritățile trebuie să cerceteze și să stabilească exact dacă Mioara Costin și-a încălcat cu știință atribuțiile de serviciu și dacă a obținut, astfel, pentru sine un folos necuvenit, constând în drepturile salariale aferente postului de consilier de stat. În perioada în care activa în cadrul Guvernului României, Mioara Costin ar fi prestat și muncă de partid, nu doar activitatea aferentă postului de consilier de stat în Cancelaria primului-ministru.

,,Atât domnul prim-ministru, cât și doamna consilier de stat vor trebui să lămurească situația creată prin apariția acestui document. Organele de cercetare penală vor trebui să ancheteze în ce măsură activitatea consilierei de stat a fost desfășurată pentru prim-ministrul României sau pentru candidatul la funcția de conducere PNL. (…)

Manifestarea convingerilor politice prin emiterea unor acte de serviciu, din postura de funcționar public, este interzisă de Codul Administrativ, iar încălcarea acestor prevederi legale se încadrează în textul de lege ce reglementează abuzul în serviciu. Aceasta încălcare este cu atât mai gravă cu cât funcțiile în discuție sunt ale unor funcționari de grad înalt, iar actele de serviciu au fost emise sub antetul Guvernului României”, a declarat avocatul Toni Decean.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.