Un cunoscut afacerist din Constanța a fost condamnat de două ori, definitiv, într-un interval de circa un an, în două dosare penale diferite. Unul se referă la infracțiuni la regimul rutier, iar cel de-al doilea, la fapte de corupție, întrucât a încercat să mituiască un primar.
Dacă vă întrebați unde a dispărut afaceristul Bogdan Grădinaru, din Eforie, cel care a încercat să-l mituiască pe primarul Robert Șerban, ei bine, acesta și-a făcut mutație în București, pentru a nu se vedea că prestează muncă în folosul comunității, după ce a fost condamnat.
El este cunoscut ca fiind proprietarul firmei Opal Construct SRL, prin intermediul căreia „a prins“ multe contracte cu statul, fie prin licitație, fie prin atribuire directă, atât cu Ministerul Apărării Naționale, cât și cu Primării din județul Constanța, precum Eforie și Mangalia.
El a intrat în colimatorul anchetatorilor de mai multe ori, însă a răspuns penal doar de două ori, iar pentru o cauză penală în care era cercetat pentru unele manevre în detrimentul societății la care a fost acționar, alături de Vasile Costea, a fost cercetat de Parchet, însă a primit clasare.
Condamnările
Revenind la cele două dosare penale în care a fost condamnat și care l-au determinat să-și ia tălpășița pentru a nu fi văzut, Grădinaru a fost condamnat, prima dată, la începutul anului 2023, în urma încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, fiind acuzat de dare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, în perioada august – octombrie 2016, în calitate de administrator/reprezentant al unor societăți comerciale, Grădinaru ar fi oferit, promis și remis, în mai multe tranșe, sumele de 8.000 de lei și de 3.600 de euro, primarului orașului Eforie, Robert Șerban, reprezentând un procent de 5%, respectiv de 10% din sumele achitate de Primărie către firmele acestuia. Banii respectivi ar fi fost remiși edilului-șef pentru ca acesta, în virtutea funcției deținute, să urgenteze efectuarea unor plăți către societățile deținute/controlate de către inculpat, pentru efectuarea unor lucrări executate în baza unor contracte încheiate cu Primăria respectivă.
Grădinaru a recunoscut comiterea faptelor, exact așa cum au fost descrise de procuror, și-a asumat vina și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia.
A fost condamnat la o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, iar hotărârea a rămas definitivă prin neapelare. Încheierea de ședință a instanței poate fi consultată AICI.
A fost prins beat la volan
Cea de-a doua condamnare a primit-o pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. În esenţă, s-a reţinut că, în data de 25.01.2022, inculpatul a condus autoturismul marca Porsche Cayenne, pe Șoseaua Mangaliei, având în aerul expirat o alcoolemie de 0,68 mg/l. Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 25.01.2021, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Apoi, în data de 14.04.2022, cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
Grădinaru a fost trimis în judecată, iar pentru această infracțiune a fost condamnat definitiv la 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare. Însă, judecătorii au constatat că afaceristul a comis această faptă în stare de recidivă post condamnatorie, în timpul perioadei de încercare stabilite în dosarul în care a fost condamnat pentru dare de mită. Așa se face că instanța i-a anulat suspendarea primei pedepse, de 1 an și 4 luni, pe care a contopit-o cu noua pedeapsă, rezultând, astfel, 1 an și 9 luni de închisoare. Judecătorii au fost indulgenți și i-au suspendat și această pedeapsă rezultată, însă l-au obligat să presteze muncă în folosul comunității (detalii AICI).
Probabil pentru a nu fi luat în râs, Grădinaru și-a făcut mutație în București și a cerut, în apel, să presteze munca în folosul comunității pe raza Sectorului 4 din București, conform pronunțării Curții de Apel Constanța.
Acesta ar fi și motivul pentru care „a dispărut“ din peisajul de la malul mării.
Daniel ALBU