Aproape 230 de angajați ai CT Bus au chemat în judecată societatea angajatoare, în vederea obținerii unor drepturi salariale. În schimb, conducerea CT Bus le răspunde reclamanților, prin întâmpinarea depusă la dosar, cu amenințări care evident depasesc cadrul legal, și solicită amendarea acestora pentru pretențiile lor care, dealtfel, sunt perfect legale. Sindicatul din care fac parte reclamanții cer public demisia directorului general al CT Bus.
În luna februarie a acestui an, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat un litigiu de muncă între 229 de angajați ai CT Bus, reprezentanți de Sindicatul Profesional al Transportatorilor și Activităților Conexe (SPTAC) Constanța, care au calitate de reclamanți, împotriva societății. Angajații solicită obligarea CT Bus la plata dublului compensațiilor pentru muncă suplimentară, ca urmare a muncii neîntrerupte pe o perioadă mai mare de 5 zile consecutive, așa cum prevede Codul Muncii.
Potrivit art. 137, alin. 5 din Codul Muncii, salariații al căror repaus săptămânal se acordă la o perioadă care depașeste 5 zile de lucru consecutive, au dreptul la dublul compensațiilor cuvenite pentru munca suplimentară prestată și plătita în condițiile art. 123/Codul Muncii (Sporul pentru munca suplimentară acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.- n.r.).
În cazul de față, angajatorul nu numai că nu a acordat dublul sporului pentru muncă suplimentară, pentru fiecare oră lucrată după primele 5 zile de muncă neîntreruptă și până la momentul acordarii primelor zile libere săptamanale, așa cum prevede legea, dar îi și amenință pe oameni pentru faptul că au avut îndrăzneala să-și ceară aceste drepturi, trecând la intimidări, așa cum reiese din documentul atașat, ca răspuns.

Așa cum se poate observa, în loc să încerce să remedieze o problemă care ține strict de managementul societății, conducerea acesteia, prin directorul general Aristide Cătălin Dumitrache, le cere judecătorilor să le aplice sancțiuni pentru ”invocarea unor pretenții nejustificate” și pentru unele așa-zise ”prejudicii materiale și morale cauzate prin exercitarea în mod abuziv și cu rea credință a drepturilor procesuale”, respectiv aplicarea unor amenzi judiciare individuale, pentru aceleași motive invocate.
Cu alte cuvinte, salariații au dreptul teoretic de a-și cere drepturile în instanță, dar dacă o fac, potrivit conducerii, comit un abuz pentru care trebuie pedepsiți.
Opinia avocatului reclamanților
”Atitudinea unui angajator care amenință salariații, pentru că aceștia au cerut în instanță drepturi legale, este total nepotrivită și inacceptabilă, întrucât este dreptul oricărui salariat să solicite respectarea drepturilor lor legale și să caute să le protejeze prin orice mijloace legale disponibile, inclusiv prin acțiuni în instanță. Angajatorii ar trebui să încurajeze, să sprijine și să respecte drepturile angajaților lor, iar nu să le amenințe sau să îi descurajeze din a-și apară drepturile.
Dacă angajatorii nu sunt de acord cu deciziile instanței, pot utiliza căile legale disponibile pentru a-și proteja interesele lor, dar nu prin amenințarea sau intimidarea angajaților.
Atitudinea conducerii companiei CT Bus Constanța, de a face demersuri amenințătoare față de salariații care au cerut în instanța un drept salarial prevăzut de lege, poate fi considerată drept hărțuire.
De asemenea, faptul că și în acest mod conducerea face presiuni indirecte asupra salariaților pentru a se retrage din SPTAC și să se înscrie în sindicatul preferat de conducerea CT Bus, este o practică neetică și ilegală în raport de care vom sesiza atât Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cât și Comisia de Abuzuri a Camerei Deputaților.
Compania nu are niciun drept sau justificare să exercite presiuni asupra lor pentru a renunta la judecată și nici să-i intimideze sau să-i amenințe în orice mod întrucât comite un grav abuz de autoritate. Totodată, pentru apărarea intereselor legitime, sindicatul urmează să apeleze la alte organizații sau instituții pentru a cere sprijin și protecție, precum inspectoratul teritorial de muncă sau sindicatele la nivel național.
Prin urmare, cererile CT Bus din întâmpinarea formulată în dosarul 1252/118/2023, care sunt înscrise la pct. b și c, nu numai că sunt neitemeiate legal și că sunt vădit inadmisibile, acestea au drept scop determinarea salariaților reclamanți să se retragă din dosar, ceea ce nu va rămâne fără repercusiuni întrucat vom merge până în pânzele albe pentru a sancționa asemenea abuzuri grosolane”, ne-a declarat avocat Cătălin Niță, cel care gestionează dosarul în colaborare cu avocatul titular, reprezentantul reclamanților.
De precizat că, în urmă cu doi ani, șoferii au făcut grevă, refuzând să mai iasă pe traseu, tot din cauza salariilor. La vremea respectivă, directorul societății a recunsocut că angajaților li se adună multe ore suplimentare, întrucât numărul lor era insuficient.
”Oamenii sunt obosiţi, nervoşi, e un număr mic de conducători auto. Fiind puţini, li se adună multe ore suplimentare. În noul plan de funcţionare, noi am prevăzut creşterea numărului de conducători auto şi creşterea tuturor salariilor, însă momentan nu pot fi făcute noi angajări sau creşteri”, a explicat Dumitrache, în noiembrie 2021.
Așa cum arătam mai sus, sindicaliștii îi cer public directorului general Aristide Cătălin Dumitrache să-și prezinte demisia, pe motiv că un manager cu o astfel de atitudine față de salariați nu are ce căuta într-o funcție de conducere a unei societăți care deservește interesul public.
Revenind la dosarul din instanță, primul termen de judecată va avea loc în octombrie.
Daniel ALBU
Alo datile bani oamenilor pentru care au muncit ? Oameni nu cer pomana si mai dati afara din sefuleti .
Nu se pupa lucrurile .. la ctbus este un program inegal de munca si.n conformitate cu legile arr ,legile de transport rutier de persoane. Aici conducatorii.auto nu au acelasi program ca la auchan sau kaufland sau alte magazine de tip.retail . Nu exista nici un fel de presiune din partea nimanui pentru sindicate dar sa nu va ganditi ca toti cei 230 de afiliati unui sindicat depaseau orele si ceilalti nu . In 2019 era alt director general !
Noi nu lucram după legile ARR, că nu suntem șoferi de TIR sau de Autocar, noi funcționăm după codul muncii care spune clar că după 5 zile de muncă trebuiesc doua de repaos.Peste tot în marile orașe ale țării se respecta repaosul săptămânal.
Referitor la nr. celor care solicită aceste drepturi și anume 230 ,aceștia sunt in sindicatul care își cere drepturile .
Normal că și ceilalți angajați muncesc la fel ,dar ei nu doresc sau nu sunt lăsați să-și ceară aceste drepturi.
In 2019 era alta conducere, nici atunci nu se plătea liberul săptămânal conform legii ,dar se muncea mai puțin și erau mai multe zile libere, iar daca era conducerea de atunci nu se ajungea la procese ,deoarece se găsea o cale de mediere.
Cred ca locuitorii din Constanța nu cunosc nivelul de salarizare și sporurile șoferilor CTBUS. Îmi spunea cineva ca cei ce fac ore suplimentare iau mai mult ca un șef de serviciu…. Cat despre avocat, el spune orice, ca doar soția lui are dosarul… Cunoscători știu de ce…
Inca mai Promovați masca.
Daca nu au acelasi program cu o vanzatoare fin magazin, inseamna ca nu au program de lucru cu un nr de ore? Ei lucreaza non-stop sau cum? Tot acelasi cod al muncii li se aplica si lor. Daca au lucrat ore suplimentare, trebuie platite potrivit legii.