Consiliul Judeţean al Elevilor din Constanţa solicită ISJ reluarea anchetei la Liceul “Dimitrie Leonida”: “Neregulile din şcoli sunt ascunse sub preş”

0
165

Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa susține că “a fost sesizat de mai multe ori cu privire la abuzuri care au loc în spaţiul şcolar” . Un astfel de exemplu este şi Liceul Tehnologic “Dimitrie Leonida” Constanţa, acolo unde o parte dintre elevi au reclamat comportamente neadecvate ale cadrelor didactice, în raport cu beneficiarii primari ai educaţiei.

În acest sens, Consiliul Județean al Elevilor susține că a constatat fapte extrem de grave venite chiar din partea celor care ar trebui să reprezinte un model de etică în exercitarea profesiei. “Spre exemplu, în anul şcolar precedent, un elev a fost obligat să îşi acopere picioarele cu o sacoşă, din cauza faptului că se prezentase la şcoală în pantaloni scurţi, iar, acum, un alt elev a fost dat afară din grupul clasei şi a fost jignit de dirigintă, pe motiv că ceruse informaţii suplimentare cu privire la feedback-ul semestrial al cadrelor didactice”, acuză reprezentanții elevilor.

Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa a transmis sesizări către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi către conducerea liceului, însă ambele instituţii au invocat că aspectele prezentate nu ar fi adevărate. “Mai mult, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a fost convocată Comisia Judeţeană de Etică, în cadrul căreia structura noastră nu a fost invitată şi în cadrul căreia s-a decis, cu unanimitate de voturi, respingerea sesizării depuse. În acelaşi timp, conducerea liceului a transmis faptul că aspectele enunţate în sesizare nu se probează, iar elevii umiliţi de către cadrele didactice în faţa colectivului clasei au primit tratamentul cuvenit, din cauza abaterilor disciplinare“, argumentează elevii.

Astfel, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa “îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa tratează problemele cu care se confruntă elevii în comunităţile şcolare din judeţul nostru şi solicită reluarea de urgenţă a anchetei de la nivelul unităţii de învăţământ, dar şi implicarea elevilor reprezentanţi în acest proces, prin participarea la şedinţele Comisiei Judeţene de Etică, dar şi prin consultarea directă a structurii noastre, atunci când se decid aspecte care impactează elevii. Faptele de acest gen nu ar trebui tolerate într-un sistem de educaţie calitativ, centrat pe nevoile individuale ale elevilor“.

Nu este prima oară când neregulile din şcoli sunt ascunse sub preş şi uitate de cei care ar trebui să reprezinte, de fapt, garantul respectării tuturor principiilor care guvernează educaţia, la nivel local. Este regretabil faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa refuză să observe elefantul din mijlocul camerei şi să sancţioneze derapajele, acolo unde ele sunt sesizate şi pot fi probate. Solicităm o aplecare mai mare asupra problemelor elevilor din judeţul Constanţa, fără niciun fel de menajament faţă de abaterile evidente de la principii şi norme de conduită“, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa.

A. V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.