Consiliul Județean Constanța a inițiat o nouă licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare (Proiect Tehnic+Detalii de Execuție, Proiect pentru obținerea Autorizației de Construire, a documentaţiilor complete necesare depunerii, obţinerii şi predării către beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizaţiilor) şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Luna trecută, Consiliul Județean Constanța a dat în judecată asocierea de firme S.C. Actaeon Invest S.A. – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – S.C. Princer S.A., care nu a predat proiectul tehnic și nu a mai dorit să presteze serviciile de reabilitare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța fără să primească o sumă de trei ori mai mare decât cea solicită inițial. Astfel, administrația județeană solicită în instanță penalitățile de întârziere pentru nedepunerea proiectului tehnic la termenul stabilit prin contract.
Acum, Consiliul Județean a lansat o nouă licitație, de această dată doar pentru achiziția serviciilor de proiectare necesare reabilitării muzeului, fără să solicite și execuția acesteia. Rămâne de văzut dacă lucrările în sine vor putea fi demarate și finalizate, având în vedere că, potrivit contractului de finanțare europeană nerambursabilă, ele trebuie finalizate cel mai târziu la data de 28 februarie 2022. Este, însă, timp pentru realizarea documentației tehnico-economice: Proiectul Tehnic, Detaliile de Execuție, Proiectul pentru obținerea Autorizației de Construire, toate documentaţiile necesare depunerii și obţinerii a tuturor avizelor, acordurilor și autorizaţiilor.
Firmele interesate pot depune oferte până la data de 26 iulie a.c., ora 15.00. Valoarea totală estimată a contractului este de 503.600 de lei, fără T.V.A. Criteriul de atribuire al acestuia este cel mai bun raport calitate – preț. Componenta financiară are o pondere de 80% din punctajul maxim.
Ofertanții trebuie să demonstreze și experiența similară, că au dus la bun sfârșit, în ultimii trei ani, servicii de elaborare și/sau actualizare și/sau revizuire de studii de fezabilitate/DALI și/sau Proiecte tehnice etc., a căror valoare minimă a fost de 500.000 de lei, fără T.V.A. În plus, firmele interesate trebuie să fi prestat servicii aferente lucrărilor de conservare / protejare / punere în valoare monumente istorice, așa cum este și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Clădirea ce adăpostește M.I.N.A.C., din Piața Ovidiu, este monument istoric de arhitectură de categoria A, și a fost construită între 1913 și 1921, după planurile arhitectului Victor Ştephănescu. Primăria a funcționat aici până în anul 1977, când s-a mutat în actuala clădire din Parcul Arheologic (Casa Albă), în locul ei mutându-se Muzeul, care funcționase până atunci în actualul sediul al Arhiepiscopiei Tomisului.
Valentin ISPAS
Citește și: