Constanţa are elevi olimpici! Lucia Rîşnoveanu a mai câştigat în 2019, în Cipru, şi o medalie de argint

0
428
Eleva Lucia Rîşnoveanu

Constanţa are elevi olimpici! Lucia Rîşnoveanu este un exemplu. Eleva Şcolii Spectrum a câştigat zilele trecute medalia de bronz pentru România, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO 2020), eveniment ce urma să fie găzduit de localitatea olandeză Egmond aan Zee, însă s-a desfăşurat în mediul virtual din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, conform organizatorilor.

Nu este singura medalie obţinută de eleva Lucia Rîşnoveanu. În 2019 a câştigat medalia de argint la Balcaniada de Matematică pentru Juniori (JBMO), desfăşurată la Agros, în Cipru, la cea de-a 23-a olimpiadă. Lucia Rîşnoveanu a făcut parte atunci din lotul olimpic al României care a participat, între 20 şi 25 iunie 2019, în Cipru, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Palmaresul echipei româneşti în 2019 a însumat cinci medalii de aur şi o medalie de argint.

Medaliile de aur au fost obținute de Radu Andrei Lecoiu (Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște), David Andrei Anghel (Școala Gimnazială nr. 56 din București), Andrei Moldovan (Școala Gimnazială nr. 79 din București), Dinu Alexandru Iosifescu (Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București) și Iustinian Cristian Constantinescu (Școala Gimnazială „George Bacovia” din București). Lucrările lui Andrei Moldovan, Dinu Alexandru Iosifescu și Iustinian Cristian Constantinescu au primit punctaje maxime. Medalia de argint a fost obţinută de Lucia Râșnoveanu (Școala Gimnazială „Spectrum” din Constanța).

Lotul României a fost coordonat atunci de lector univ. dr. Andrei Alex Eckstein de la Universitatea Politehnica din Timişoara, prof. Dănuț Aramă de la Colegiul Național „Costache Negri” din Târgu Ocna, judeţul Bacău, și prof. Cristian Lazăr de la Colegiul Național din Iași (observator).


JBMO este o competiţie anuală dedicată elevilor din zona balcanică pasionaţi de matematică şi care la momentul concursului nu au încă 15 ani şi jumătate. Este o foarte bună ocazie pentru copii de a cunoaşte tineri de vârsta lor, din alte ţări, care au aceeaşi pasiune ca şi ei, dar care evoluează în alte medii, cu avantajele şi dezavantejele fiecărei ţări în parte. De asemenea, concursul le-a oferit participanţilor prilejul de a prinde gustul competiţiilor viitoare pentru seniori, Balcaniada şi Olimpiada Internaţională.


Florin Jianu, fostul ministru al Ministerului Economiei şi Mediului De Afaceri, actual preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, într-o postare pa pagina de socializare Facebook, a declarat în 2019 faptul că: “prim-ministrul şi Guvernul ar trebui să se preocupe de aceşti tineri, să le mulţumească lor, părinţilor şi profesorilor, să analizeze cum îi pot premia şi mai ales cum îi va ţine în ţară sau să le ofere perspectiva întoarcerii după studii“. Tot Jianu a mai declarat în 2019 şi faptul că: “În clasamentul neoficial pe ţări, România a ocupat detaşat locul I, cu 219 puncte din 240 maxime. Pe locul al II-lea s-a situat Bulgaria cu 171 de puncte, iar pe locul al III-lea, Grecia cu 117 de puncte. Copiii români au avut o comportare exemplară atât din punct de vedere matematic, cât şi în relaţia lor cu copiii din alte ţări“.

Citeşte şi:

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.