Constanţa dă startul procesului de evaluare a dosarelor de pensii. Bola a semnat protocolul cu directorul Samoilă: “Doi funcţionari de la ITM ajută Casa de Pensii”

0
579
Eugen Bola, inspectorul șef al ITM Constanța

Constanţa dă startul procesului de evaluare efectivă a pensiilor, un proces care ar trebui să nu fie mai lung de 18 luni şi care ar urma să se încheie cu înlăturarea inechităţilor din sistem. Pentru început, se va face o evaluare a tuturor dosarelor de pensii, evaluare în baza căreia va începe ulterior procesul efectiv de recalculare.

Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins, așa cum a transmis ministrul Muncii, Raluca Turcan, aproximativ un milion de dosare din întreaga ţară. În Constanţa sunt în jur de 164.000 de dosare de pensii, susţine Eugen Bola, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).

Procesul de evaluare a dosarelor de pensii este un nou obiectiv pentru casele teritoriale de pensii şi inspectoratele de muncă. “Este important să stabilim un ritm optim de lucru încă de la început. Periodic, prin ședințe de lucru organizate în sistem de videoconferinţă, va fi monitorizat stadiul derulării acestui proces“, dă asigurări Casa Naţională de Pensii Publice.

Ne-am angajat să sprijinim programul de evaluare a dosarelor de la Casa Judeţeană de Pensii cu doi funcţionari

Eugen Bola, inspectorul şef al ITM din Constanţa, a semnat protocolul cu directorul Casei Judeţene de Pensii şi din instituaţia condusă de el vor fi detaşaţi doi funcţionari în vederea evaluării dosarelor de pensii. “A fost încheiat un protocol între Ministerul Muncii şi Inspectia Muncii – structură la nivel naţional pentru ITM-uri. Protocolul a fost transmis în teritoriu. La nivelul ITM, dar şi la nivelul fiecărei Case Judeţene de Pensii a fost încheiat un protocol în temeiul celui încheiat la nivel naţional. Ne-am angajat să sprijinim programul de evaluare a dosarelor de la Casa Judeţeană de Pensii cu doi funcţionari. Ei au fost numiţi şi vor fi detaşaţi pentru o perioadă de 6 luni. Având în vedere că suntem în acelaşi bloc, colegele mele vor rămâne pe locurile lor. Adică nu se vor deplasa la etajul III. O să rezolvăm luni, 8 martie a.c., problema din punct de vedere tehnic şi informatic, să aibă acces la acest program de reţea. Nu oricine poate să intre în program. De miercuri cred că vor intra în activitate. Sigur că va veni cineva de la Casa de Pensii să facă un instructaj. IT-istul de la Casa de Pensii colaborează cu IT-istul de la ITM Constanţa”, a declarat, pentru Focus Press, inspectorul şef al ITM Constanţa, Eugen Bola.

Nicio pensie nu va scădea

Acest program de evaluare are semnificaţia verificării tuturor dosarelor pe care le are în evidenţă Casa Judeţeană de Pensii din Constanţa, susţine Bola. “Acum cred că sunt în jur de 164.000 de dosare. Ele vor fi bob cu bob verificate. Casa de Pensii va trece la această evaluare cu ajutorul ITM-ului, pentru a se curăţa dosarele de eventuale erori fireşti. Dăm o mână de ajutor. Această evaluare este absolut necesară. La nivel naţional o să existe o situaţie mult mai clară pentru următoarea etapă, respectiv recalcularea pensiilor. Nicio pensie nu va scădea. Nu vorbim de pensii speciale sau pensii de serviciu. Acolo este o altă situaţie. Intervine politicul. Discutăm despre pensiile bazate numai pe contributivitate. Ele vor trece la etapa următoare de recalculare, dar nu ştiu dacă la recalculare vom avea şi noi un rol. Acum cu certitudine vom avea un rol. Inspecţia Muncii este prevăzută cu un număr de 70 de persoane la nivel naţional”, susţine inspectorul şef al ITM Constanţa.

Am semnat protocolul cu doamna Samoilă şi sprijinim colegii noştri”

Cele şase luni nu sunt suficiente pentru verificarea numeroaselor dosare de pensii din Constanţa. “După cum spunea doamna director Cristina Samoilă şi am vorbit şi cu IT-istul lor o să trecem de şase luni, dar termenul este de 18 luni. Constanţa este un judeţ cu o populaţie relativ apreciabilă la 700.000, faţă de Tulcea sau faţă de Covasna. Este puţin mai mult de muncă aici, dar cred că se merge pe principiul “văzând şi făcând” şi lucrurile se vor îndrepta. Am semnat protocolul cu doamna Samoilă şi sprijinim colegii noştri. Este un proiect ambiţios al Ministerului Muncii. Eu nu vorbesc de realculare. Aici intervine politicul. Este alt aspect. Suntem angajaţi în procesul de evaluare şi de verificare a tuturor dosarelor. S-ar putea să fie nevoie de alte persoane sau să nu mai fie nevoie, dar asta se va stabili pe parcurs. De miercuri vor începe activitatea“, susţine Eugen Bola.

Ministerul Muncii vrea să cumpere echipamente informatice şi să angajeze personal suplimentar temporar, pentru a grăbi procesul

Astfel, pentru o perioadă de aproximativ 6 luni, peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detasaţi la casele teritoriale de pensii pentru a lucra la evaluarea dosarelor de pensii din toată ţară. Ministerul Muncii vrea să cumpere echipamente informatice şi să angajeze personal suplimentar temporar, pentru a grăbi procesul. Va folosi pentru toate acestea fonduri europene, potrivit ministrului Raluca Turcan. “Peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detasaţi în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la şase luni, pentru a susţine efortul de evaluare a dosarelor de pensii din toată ţara. Protocolul încheiat între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Inspecţia Muncii şi Casa Naţională de Pensii Publice stabileşte colaborarea dintre cele doua instituţii din subordinea ministerului, pentru următoarele 18 luni, pentru a susţine cu personal suplimentar procedura de evaluare a dosarelor din sistemul public de pensii. De asemenea, casele de pensii din ţară vor identifica, în perioada următoare, soluţii pentru a completa necesarul de echipamente şi alte dotări, astfel încât tot personalul mobilizat prin detaşare, pentru evaluarea dosarelor, să poată intra rapid în activitate“, a anunţat recent ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe pagina sa de socializare. 

Matricea de corectare este una foarte complexă

Conducerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi echipa Casei Naţionale de Pensii Publice susţin că au verificat funcţionarea softului care urmează să fie folosit în procesul de evaluare şi recalculare a pensiilor. “Este un moment mult-aşteptat şi despre care doar s-a vorbit în ultima perioadă şi nu s-a făcut nimic. Practic, împreună cu echipa Casei Naţionale de Pensii Publice şi cu echipele din teritoriu, am verificat funcţionalitatea softului prin care începem procesul de evaluare a celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii din România. Matricea de corectare este una foarte complexă, pentru că, dacă tot am început acest proces de evaluare, dorim ca datele incluse în format electronic din dosarele de pensie să fie complete, astfel încât, după ce vom stabili formula finală de recalculare a tuturor pensiilor din România, doar să putem accesa aceste date în format electronic şi să operăm modificările”, a explicat Raluca Turcan la finele lunii februarie, amintind în că în circa un an şi jumătate 5 milioane de dosare de pensii ar putea fi puse în format electronic, iar ulterior vor intra la recalculare.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.