Constanţa: S-a înregistrat primul caz de vaccinare, la rapel, cu alt ser decât cel de la prima doză, din cauza cheagurilor

0
1085

La Constanţa a fost înregistrat primul caz de vaccinare, la rapel, cu un alt ser decât cel administrat la prima doză. Situaţia a fost posibilă “graţie” unei derogări pentru persoanele care au făcut cheaguri după prima doză de Astra Zeneca. Sunt cazuri foarte rare, însă, în cazul acestora, cu adeverinţă şi recomandare de la medic, la rapel poate fi administrat alt ser, ca de exemplu Pfizer.

Este şi cazul unei constănţence care a întâmpinat probleme după prima doză de vaccin şi a solicitat schimbarea serului din cauza problemelor de sănătate (cheaguri de sânge).

După mai multe insistenţe, a reuşit să facă şi rapelul, joi, 23 septembrie. Spunem insistenţe pentru că, deşi de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis clar care sunt condiţiile în care poate fi schimbat serul la rapel, reprezentanţii centrelor de vaccinare din Constanţa nu prea stăpânesc subiectul. A fost nevoie de solicitări pentru clarificări la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa şi de la RO Vaccinare, care i-a transmis acesteia: “Recomandarea pentru persoanele care au facut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei cu acelaşi vaccin, chiar dacă au depăşit perioada de rapel programată. Din experienţele cu alte vaccinuri, doza 1 nu este pierdută, dar doza 2 este necesară (în cazul vaccinurilor autorizate cu 2 doze ca regim complet) şi schema de vaccinare ar trebui să îşi păstreze profilul de eficienţă dovedit în studii fără a va supune riscurilor necunoscute de combinare a tipurilor de vaccinuri diferite. Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică; în acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat”, este mesajul primit de constănţeancă de la RO Vaccinare.

“Am făcut rapelul, în sfârşit am reuşit, am vaccinul complet acum. Am făcut prima doză cu Astra, am întâmpinat probleme, în sensul că am făcut cheaguri şi, la recomandarea medicului, am solicitat alt ser la rapel. Am prezentat documentul cu recomandarea medicului la centrul de vaccinare”, ne-a declarat femeia, care nu a dorit să îi fie făcut public numele.

Cu mesajul de mai sus, precum şi cu adeverinţa de la medic, respectiv cu dovada că i-a fost administrată prima doză de Astra Zeneca, femeia a reuşit să primească şi rapelul – de data aceasta cu ser Pfizer.

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.