Municipiul Constanța a intrat în cursul zilei de vineri, 20 noiembrie, a.c., la orele 20.00, în carantină pentru 14 zile. Această măsură a fost luată ca urmare a creșterii ratei de incidență la mia de locuitori. Astfel, constănțenii trebuie să respecte mai multe reguli în această perioadă, cea mai importantă fiind limitarea deplasărilor inutile.
Cetățenii de la malul mării trebuie să iasă din casă doar cu declarație pe proprie răspundere în care să specifice motivul și locul deplasării. În ordinul de carantinare emis de Guvern nu se specifică despre activitatea teraselor și a sălilor de sport, astfel mai mulți constănțeni s-au întrebat dacă au voie să meargă sau nu. Majoritatea nu înțeleg de ce acestea mai funcționează dacă practic nu avem voie să mergem.
Pentru a clarifica această situație, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că limitarea agenților economici nu a fost prinsă în ordinul emis de Instituția Prefectului și că fiecare antreprenor este liber să ia propriile decizii, dacă funcționează sau nu în această perioadă.
„Noi nu limităm nicio activitate economică, ține de fiecare agent economic modul în care își gestionează propria activitate și este responsabilitatea fiecărui cetățean să determine dacă acțiunea care îl îndeamnă să iasă din casă este sau nu este necesară în perioada aceasta, pornind de la prevederile ordinului pe care noi l-am pus într-o formă orientativă. Adică este răspunderea fiecăruia. În ceea ce privește terasele unele au rămas deschide și funcționează doar pentru delivery, altele am înțeles de la organele de Poliție că au funcționat și s-au dat amenzi, iar altele au închis. Este decizia fiecăruia, deoarece este o decizie economică, iar noi ca și Comitet Județean pentru Situații de Urgență nu vrem să interferăm cu partea aceasta a agenților economici pentru că purtătorul virusului este cetățeanul. Noi am stabilit niște restricții de circulație pentru cetățeanul care este posibil purtător al virusului, astfel încât să nu se realizeze transmisia comunitară”, a spus Silviu Coșa.
În ceea ce privește funcționarea sălilor de sport din oraș prefectul a precizat că mai multe astfel de unități au fost amendate de reprezentanții DSP pentru că nu respectau măsurile pentru respectarea distanței. Totodată, acesta a menționat că cei care vor să meargă în sălile de sport o fac pe proprie răspundere.
„Competițiile sportive se pot desfășura în continuare cu respectarea anumitor reguli stabilite în comun de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății. Deci sportivii profesioniști pot desfășura în continuare activități de sport. În ceea ce privește sălile de sport din oraș, până la impunerea carantinei regulile precizau să fie 7 m2 pentru aparate și 10 m2 pentru sporturile aerului, cum ar fi benzile de alergare. S-au dat amenzi de către DSP pe linia aceasta pentru că nu se respectau aceste norme. Sunt lucruri pe care chiar dacă nu le specificăm în mod explicit oamenii ar trebui să își asume răspunderea și să înțeleagă că nu e bine să le desfășoare în perioada aceasta”, a mai precizat prefectul.
Amintim că în intervalul orar 05.00 – 23.00, în interiorul municipiului Constanța, se va interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
c) deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
d) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
e) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
f) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
g) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
h) îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;
i) participare la programe sau proceduri în unități sanitare și de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică și balneologie;
j) pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
k) alte motive justificative precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
l) deplasarea pentru participarea la slujbele religioase în condițiile prezentei hotărâri – se va permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.
m) deplasarea către instituţiile publice şi financiare;
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, constănțenii vor fi obligați să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator.
Mihaela GIUGLEA