Constănțenii din Topalu, obligați să verifice rezultatele lucrărilor de cadastru

0
248

Peste patru mii de imobile din comuna Topalu, din județul Constanța, au fost măsurate și urmează să fie intabulate. Rezultatele lucrărilor de cadastru general au fost afișate atât la sediul Primăriei Comunei Topalu, cât și pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Persoanele interesate au la dispoziție 60 de zile pentru a depune contestații sau cereri de rectificare.

În urma lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale Topalu, desfășurate în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară, în comună au fost identificate 4.464 de imobile, cu suprafața totală de 9.204,2701 hectare. Lucrările de cadastru general sunt finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, și sunt gratuite pentru cetățeni.

Rezultatele lucrărilor de cadastru general pentru comuna Topalu au fost afișate joi, 10 martie a.c., iar data-limită de depunere a contestațiilor este 10 mai 2021.

„Astăzi se afișează, pentru o perioadă de 60 de zile, documentele pentru toate imobilele aflate în comuna Topalu, urmând ca la finalizarea verificărilor, proprietarii să primească, gratuit, noile cărți funciare. Pentru finalizarea acestui proces este imperios ca proprietarii imobilelor din comună să înțeleagă că au obligația de a verifica rezultatele lucrărilor de cadastru general și de a comunica eventualele erori sau nemulțumiri reprezentanților O.C.P.I. Constanța, în termenul prevăzut de lege.

În județul Constanța, au fost demarate lucrări de înregistrare sistematică la nivelul întregului U.A.T. în unsprezece comune, dintre care două sunt cadastrate în proporție de 100%. Dacă la Topalu măsurătorile au fost finalizate și au fost deja afișate rezultatele, în comuna Gârliciu s-au comunicat proprietarilor cărțile funciare deschise la începutul anului 2020, în comuna Ghindărești urmează să se transmită proprietarilor, în perioada imediat următoare, cărțile funciare deschise la începutul lunii martie a anului 2021, iar în comuna Horia urmează, la inceputul lunii aprilie, să se afișeze rezultatele măsurătorilor finalizate.

Lucrările de cadastru general sunt în derulare și în comunele Mihai Viteazu, Istria, Cogealac, Mihail Kogălniceanu, Topraisar, Săcele și 23 August, incluse în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020“, a precizat Dorin Sasu Grecu, directorul O.C.P.I. Constanța. 

Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei -, dar și din fonduri externe, obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

„Este un moment foarte important pentru comunitatea din Topalu. Cadastrul general este un pas înainte atât la nivel individual, cât și local și național. Comuna Topalu este una dintre primele patru unități administrativ-teritoriale care beneficiază de realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul județului Constanța, pe lângă comunele Gârliciu, Ghindărești și Horia.

Printre beneficiile esențiale ale finalizării cadastrului general se numără dezvoltarea rapidă a proiectelor de infrastructură, precum și creșterea economică la nivelul județului Constanța“, a explicat Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.