Constănțenii se plâng că au de plătit facturi mai mari la întreținere pe luna decembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă prețul gigacaloriei a rămas același. Explicațiile sunt mai multe, între care și cea că a fost mai frig afară, că în decembrie 2022 au fost mai multe întreruperi ale furnizării căldurii sau, atenție, administratorul nu face repartizarea corect, în cazul în care există și persoane debranșate de la sistemul centralizat. Însă, primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus, pentru Focus Press, că din luna ianuarie 2024 gigacaloria se va ieftini.
Potrivit directorului Termoficare Constanța, Liviu Popa, pentru o corectă estimare, constănțenii racordați la sistemul centralizat de încălzire ar trebui să compare factura din decembrie 2023 cu cea din ianuarie 2023 și nu cu cea din decembrie 2022, pentru că la sfârșitul anului 2022, au fost multe întreruperi ale furnizării căldurii, din cauza lucrărilor, și nici nu a fost frig.
Însă, chiar și așa, unii constănțeni ne-au precizat că facturile sunt mai mari cu circa 100 – 150 de lei, față de ianuarie 2023.
Și cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat plătesc cotă-parte pe părți comune, chiar și dacă nu au țevi în casă!
Directorul Termoficare Constanța a explicat, pentru Focus Press, că pot fi mai multe cauze. Și anume: a fost mai frig afară, nu au fost întreruperi sau administratorul blocului nu face în mod corect repartizarea plății pe părți comune, în cazul în care în bloc există persoane care s-au debranșat de la sistemul centralizat.
Și aceștia trebuie să plătească, potrivit Legii nr. 196, din 12 iulie 2021, o cotă-parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spațiilor aflate în proprietate indiviză, proporțională cu cota indiviză. Inclusiv cei care nu au țevi în apartamente!
„Căldura trece prin pereți, planșee și tavane comune, de la cald la rece. Cei care au țevi prin apartamente plătesc, pe lângă cota parte comună, și aportul adus de acestea în apartamente“, a spus Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța SRL.
În plus, pentru stabilirea cotei-parte există o formulă de calcul.
„Pentru corectitudinea împărțirii căldurii, asociația trebuie să inventarieze suprafața echivalentă termic a instalațiilor termice (calorifere și conducte) amplasate în subsol, în spații comune și, apoi, în fiecare apartament. Se face totalul spații comune și la apartamente. Se face raportul între suprafață spații comune și apartamente și, astfel, se stabilește cota comună care se va repartiza tuturor locatarilor. Restul se împarte celor conectați, proporțional cu suprafața echivalentă deținută de fiecare apartament în parte“, a mai spus Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța SRL.
Prin urmare, verificați dacă administratorul respectă formula de calcul și comparați, ca și costuri, luna decembrie 2023 cu luna ianuarie 2023.
Primarul Vergil Chițac: „Așa am spus!“
În noiembrie 2023, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că va propune ieftinirea gigacaloriei.
„După 50 de ani de folosință și după foarte mulți ani în care sistemul de termoficare centralizat a creat pagube însemnate, acum se schimbă instalația termică a orașului, se înlocuiesc vechile conducte de transport energie termică. Acest fapt se traduce prin reducerea pierderilor termice, a costurilor și creșterea eficienței energetice în întregul sistem. De aceea, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, va propune aleșilor locali scăderea prețului gigacaloriei pentru populație, de la 450 de lei la 350 de lei. În urma calculelor economice și de bilanț energetic, făcute pentru perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, prețul pe gigacalorie a scăzut de la 1.910 lei la 1.284 de lei. La prețul actual, de 1.909,29 lei pentru o gigacalorie, respectiv 450 de lei pentru populație, pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024, valoarea totală a subvenției acordate de Primăria Constanța ar fi fost de 121.547.772,18 lei. La un preț de 1.284 de lei/Gcal, respectiv 350 de lei pentru populație, pentru aceeași perioadă, noiembrie 2023 – martie 2024, subvenția acordată de Municipalitate ar fi de 80.435.280,47 lei. Vorbim, așadar, despre economisirea a 41.112.491,71 lei de la bugetul local“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța, din noiembrie 2023.
Focus Press l-a întrebat acum, în ianuarie 2024, pe edilul-șef, dacă se va ieftini gigacaloria, așa cum anunța. „Da! Așa am spus! Așa facem!“, a spus Vergil Chițac pentru Focus Press.
Liliana BELCIUG
Citește și:
a fost 1400 lei. Dupa modernizarea partiala, 1400 lei. Dupa aia finala, 3000lei?
De ce platesc TOTI constantenii subventia pentru o minoritate ce sta in blocuri?
De la 350, la 1800lei, ori se fura ori se pierde. Total nefezabil.
Apartamentele care au repartitoare.
Eu notez lunar consumul fiecarui calorifer . Nu dau la maxim termostatul repartitorului deoarece la acest nivel aparatul nu mai are efect. Eu las termostatul la diviziunea trei (- are cinci trepte) si consum in 24 ore 6 unitati de consum.Daca rotesc termostatul la treapta patru consumul se dublează iar căldura nu ma da afară din casa. Important este caloriferul sa nu fie oprit decat atunci cand aerisim camera. Camera trebuie sa fie permanent caldă.Daca oprim și pornim incontinuu robinetul,consumul se mareste si vom avea senzatia ca avem o camera rece.Lunar primesc o nota de consum individual de la firma care a montat si citeste repartitoarele prin unde radio,iar pe baza citirilor pe care le fac lunar la fiecare calorifor verific dacă consumul de căldură la apartamentul meu este corect. Va asigur calculele sunt facute corect,important este sa nu fixam robinetul termostatului la nivel maxim deoarece repartitorul nu mai are efect consumul se dubleaza .