O femeie care a ajuns sâmbătă, 1 februarie, a.c., la Spitalul Judeţean Constanţa, acuzând că se simte rău, a murit în unitatea medicală. Rudele bătrânei susţin că aceasta nu a fost consultată de medic şi că a fost lăsată să aştepte cu orele pe un scaun, fără a i se face toate analizele necesare care să determine motivul deteriorării stării de sănătate. Fiul femeii în vârstă de 70 de ani a depus plângere la Poliţie, fiind deschis dosar de cercetare penală in rem. După această tragedie, în mediul online are loc o mobilizare, sâmbătă, 8 februarie la ora 11.00, când se va forma un lanţ uman în faţa spitalului unde o femeie a murit după ce a stat 16 ore la urgenţa unităţii medicale.
Astfel, mai mulţi constănţeni au răspuns apelului de pe un grup de socializare, unde protestatarii propun să se așeze de-a lungul aripii spitalului de pe Bulevardul Tomis. Aceştia au specificat că vor sta în linişte şi nu vor perturba traficul din zonă. „E important să luăm atitudine. Azi au murit ei, mâine putem fi noi, copiii noștri, părinții noștri. Până când? Până când lehamitea lor față de viața pacienților? Până când nepăsarea, până când inumanitatea, până când nerespectarea sarcinilor de serviciu, până când mai băgăm șpagă în buzunarul lor, până când ne vor mai trata ca pe niște animale la turmă, până când ne vor arăta spatele, până când – pe banii noștri – ne vor lăsa să murim fără cel mai mic regret? Până când ne vom mai pune aceste întrebări? Ce este așa de greu domnilor doctori și doamnelor asistente să înțelegeți că trebuie să fiți oameni?”, se arată în postare.
Organizatorii doresc să trasmită un mesaj asistentelor și medicilor din cadrul Spitalului Județean Constanța. Aceştia le cer cadrelor medicale să ia atitudine dacă văd că nu există personal medical sufficient ori dacă sunt nemulțumiți de condițiile de lucru. „Nu aveți echipamente și mijloace de lucru? Luați atitudine! Nu aveți condiții de muncă potrivite cu domeniul în care lucrați? Luați atitudine! Nu aveți medicamente și consumabile medicale suficiente sau necesare? Luați atitudine! Nu aveți salarii bune (deși acest lucru e clar că nu mai poate fi luat în calcul acum)? Luați atitudine! Nu aveți personal suficient? Luați atitudine! La muncă nu veniți ca să fiți muți și să își bată joc de voi cei care vă patronează! Luați atitudine! Faceți tot ce vă stă în putință și arătați-ne asta! Numai nu ne mai omorâți copiii, părinții sau pe noi!”, mai scrie în anunțul de pe reţelele de socializare.
Ce spune conducerea Spitalului Judeţean Constanţa despre femeia decedată
Conducerea spitalului Județean Constanța a demarat o anchetă internă pentru a stabili dacă protocolul UPU a fost sau nu încălcat în cazul femeii decedate în cursu zilei de 1 februarie după ce investigațiile medicale în cazul său au durat 16 ore. Primele concluzii arată o alterare bruscă a pacientei, de la simptome de cod verde, la cele de cod roșu.
Directorul medical al Spitalului Județean, dr. Bogdan Obadă a prezentat filmul evenimentelor, potrivit foii de observație completate de către cadrele medicale. „Pacienta s-a prezentat la ora 7.30 în Unitatea de Primiri Urgențe, cu ambulanţa, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, pe fondul unei patologii cardiace. Primul consult, realizat de medicul urgentist a fost la opt şi şapte minute. Pacienta era stabilă hemodinamic, s-au efectuat EKG, analizele de sânge uzuale, radiografie pulmonară, s-au solicitat, s-a instituit tratament cu ser fiziologic, ventolin. La ora 10 a fost consultul de boli interne, s-a solicitat un al doilea set de analize, mai specifice, la ora 11.10 a fost efectuat consultul cardiologic la solicitarea medicului internist. În continuare pacienta era stabilă hemodinamic, se solicită de data asta încă un set de analize ţintite pe funcţia cardiacă, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11 şi la ora 15. Se solicită şi computer tomograf torace nativ, pacienta având creatinină mare. La 12.06 este solicitarea de CT în calculator. CT-ul s-a efectuat la ora 19.30. Există o pauză între orele 12 – 19 care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări de cod roşu pentru CT, 11 solicitări de cod galben şi patru de cod verde, toate au fost solicitări cu segmente multiple. Pacienta face computer tomograf la 19.30. Există încă o reevaluare a medicului urgentist la 18.30. Pacienta era stabilă hemodinamic. Rezultatul la CT vine la ora 20.30, rezultatul scris, este reevaluat de medicul urgentist, în continuare este stabilă hemodinamic. În urma rezultatului CT, se evidenţiază hidropneumotorax revărsat pe pericardix, se solicită şi consult chirurgical, iar în jururl orei 21.50 de înrăutăţeşte starea generală a pacientei, devine instabilă hemodinamic şi se produce stopul cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu mai au niciun rezultat.“
Cât despre posibila salvare a vieții femeii, medicii nu se pot pronunța, dat fiind faptul că aceasta a trecut brusc de la o stare la alta. „Este curios că pe tot decursul cât a stat în UPU, a fost pe cod verde, cod verde însemnând că este conştientă, colaborantă, hemodinamic şi respirator echilibrată, deci nu a fost pe cod roşu sau cod galben. Şi, dintr-o dată, seara, starea ei s-a deteriorat, astfel încât s-a activat codul roşu, însă pacienta nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. S-a întâmplat ceva, a fost o decompensare ireversibilă şi aşteptăm să vedem şi noi cauza.“, a precizat dr. Cătălin Grasa, directorul SCJU „Sf. Ap. Andrei“ Constanța.
M.G