Control OPC la Hotel Flora! Carantinaţii au avut dreptate: primeau mâncare expirată, ţinută în condiţii improprii

0
4986

Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța au efectuat în data de 09.04.2020, o acțiune de control operativ la agentul economic S.C. Black Wave Center S.r.l., ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, privind serviciile de alimentație publică prestate pentru persoanele aflate în carantină, la Hotelul Flora din stațiunea Mamaia. În cadrul acțiunii de control au fost constatate următoarele abateri de la legislaţia specifică protecţiei consumatorilor:

– materii prime (mozzarella, bacon afumat, șuncă țărănească, cotlet de porc, file butterfish, carne de porc tocată, mici, mușchi vită) cu data limită de consum depășită;

– materii prime (cotlet de porc, pește și file de pește, carne de porc tocată, carne de pui, burgeri, perișoare fierte, cremvurști fierți, resturi de ceafă preparată) cărora le-a fost schimbată starea termică, din produs refrigerat și din produs fiert în produs congelat;

– produse alimentare ṣi preparate culinare (cartofi prăjiți, pulpă de pui gătită, cașcaval pane, carne de pui feliată și condimentată, ciuperci feliate, carne de porc feliată, supă, preparate din carne feliate și ambalate în punguță transparentă, orez prefiert) fără informaţii privind încadrarea în termenul de valabilitate/data limită de consum, de asemenea  nu exista o evidenţă privind trasabilitatea produselor;

– zona de asamblare/finalizare a pachetelor alimentare era improvizată, fără condiții care să permită păstrarea mesei calde la o temperatură de minimum 60 grade Celsius, preparatele alimentare fiind ținute în vase de inox, pe un cărucior mobil;

– depozitarea necorespunzătoare direct pe pavimentul neigenizat a navetelor cu pâine proaspătă, neambalată precum ṣi a navetelor cu fructe;

– în blocul alimentar s-a identificat mobilier care prezenta urme de rugină și de mucegai; de asemenea, se foloseau vase şi ustensile neprofesionale (din lemn ṣi plastic nealimentar), unele dintre acestea fiind deteriorate;

– preparatele culinare pregătite pentru livrare, nu aveau temperatura corespunzătoare, fiind abia călduţe;

– nu există zone de procesare delimitate, prevăzute cu chiuvetă, banc de lucru din inox și spații frigorifice de depozitare, pentru pește, pentru legume ṣi pentru carne;

– nu era respectată destinaţia agregatelor frigorifice, astfel încât, în congelatorul de legume era depozitată carne, în frigiderul de lactate erau depozitate preparate din carne, iar în alt agregat frigorific s-a constatat că se depozitau împreună ouă, legume și carne;

– lipsa verificării metrologice la unul din cele 2 cântare existente în unitate; în urma cântăririi aleatorii a porțiilor de mâncare s-a constat ṣi nerespectarea gramajului declarat;

– preparatele culinare nu sunt transportate în condiţii corespunzătoare, care să asigure păstrarea unei temperaturi conforme fiecărui tip de preparat alimentar, până la servirea către consumatorul final, aceste preparate fiind transportate în navete din plastic.

Pentru abaterile de la legislaţia specifică protecţiei consumatorilor constatate, au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 13.000 lei, dispunându-se ṣi măsura opririi definitive de la comercializare pentru o cantitate de 27 kg  materii prime și preparate culinare. Au fost dispuse de asemenea, măsuri de remediere a deficiențelor constatate, precum și măsuri de achiziţionare de echipamente termoizolante, în vederea transportării preparatelor culinare către consumatori, în condiţii optime ṣi sigure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.