Coordonatorul campaniei de vaccinare: “A continua sau stopa temporar vaccinarea cu AstraZeneca, cea mai dificilă decizie. Cel mai ușor ar fi fost să spunem “stop”

0
31

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță a declarat marți, 16martie a..c., că decizia de a continua sau de a stopa temporar vaccinarea cu serul de la AstraZeneca a fost cea mai dificilă, dar că s-a ținut cont de beneficiile pe care le aduce vaccinarea.

“A fost poate cea mai dificilă decizie. Cea mai ușoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop. Trebuie să punem însă în balanță beneficiile vaccinării. Suntem în pandemie, mii de oameni sunt zilnic infectați, ajung în spitale, unii la terapie intensivă, iar unii mor.

Trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depășesc riscurile.

Datele care au stat la baza deciziei noastre sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific.

Suntem conștienți că presiunea și semnalul la nivel european sunt foarte puternice. Deciziile de până acum au fost de maximă precauție. Față de ultima noastră decizie prin care am decis suspendarea temporară a lotului ABV2856 nu au apărut elemente noi care să schimbe decizia de la acel moment, așa că am decis să continuăm vaccinarea cu AstraZeneca.

Riscurile legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european nu au frecvență mai mare decât cea anticipată în rândul populației generale nevaccinate. Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca a arătat 37 evenimente tromboembolice, astfel că la nivel de frecvență vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.