Coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Am amânat programările pentru că Moderna ne-a livrat mai puține doze de vaccin”

0
64

Valeriu Gheorghiță, medicul militar și coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 care a fost motivul care a condus la amânarea programărilor în campania de vaccinare demarată în România.

Acesta susține că diminuarea cantităților de vaccin Moderna a pus autoritățile în situația de a regândi planul de imunizare:

”Am reevaluat disponibilitatea numărului de doze și am ținut cont de deficitul de 93.000 de doze de la Pfizer. A venit recomandarea să nu se decaleze rapelul și, în plus, aveam informația că Moderna va diminua livrările pentru februarie cu aproximativ 20%. (…) Dacă veneau acele doze, categoric nu făceam nicio amânare. Eu vreau să vă mai spun următorul lucru, faptul că suntem la sfârșit de ianuarie și înainte cu circa 8, 9 zile suntem anunțați că prima tranșă din februarie va fi diminuată cu 20% și nu cunosc calendarul de livrare pentru următoarele săptămâni. Avem nevoie să asigurăm persoanele vaccinate în prima etapă, că vor primi rapelul. Nu putem să amestecăm lucrurile. Este un principiu pe care am mers de la început și cu siguranță îl vom respecta. Se estimează că vor fi recuperate în perioada următoare, din luna februarie. A trebuit să regândim planul de acțiune, ca să nu amânăm rapelul pentru 460.000 de persoane care au făcut prima doză. În această situație ne permitem să vaccinăm 8.000-9.000 de persoane zilnic, la care se adaugă persoanele din centrele sociale rezidențiale și a celor din centrele de dializă. Avem 50% nivel de acoperire a persoanelor din aceste centre”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.