Cetățenii localității Costinești sesizează, printr-o adresă trimisă către redacția Focus Press, problema gunoaielor din localitate. Aceștia susțin că Primăria Costinești este „dezinteresată și depășită de subiect“, iar Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) „nu dă niciun semnal“. Din acest motiv, am luat legătura cu primarul Costineștiului, Dumitru Jeanu, și cu directorul ABADL, Hristu Uzun, pentru a clarifica situația.
Potrivit unor memorii trimise către Focus Press, Primăria Costinești, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, Ministerul Turismului și Ministerul Mediului, Costineștiul ar fi plin de gunoaie. Acestea ar fi peste tot, pe spațiile verzi, pe plajă, pe faleză, dar și pe versantul plajei, mai ales în zona de nord. Și nimeni nu ar interveni, pentru curățenie.
„Am luat legătura când am fost sesizați: în zona aceea sunt câțiva proprietari de vile sau apartamente și ei au ecologizat zona, care este a Apelor Române, adică zona malului. Cetățenii acolo au ecologizat și ne-au trimis și nouă adresă. Am ridicat deșeurile acolo. Cei de la Grupul Gospodăresc, din Primărie, au trecut și au ridicat deșeurile“, ne-a declarat primarul comunei Costinești, Dumitru Jeanu.
Edilul-șef susține că nu sunt probleme cu deșeurile în localitate: „Vara, aici se generează mult gunoi și acum doi ani am avut surpriza să ne plece operatorul în mijlocul verii și am fost într-o situație de urgență, dar s-a rezolvat. Oamenii trebuie să înțeleagă, mai ales agenții economici, că trebuie să își plătească gunoiul și acesta să fie ridicat selectiv. Avem coșuri montate și vom avea personal 24 de ore, în zonă, tot ce este faleză, centru. Asta o facem în fiecare an, în fiecare vară. Activitatea o să se desfășoare în cadrul festivalului (n.r. – Beach Please). Așteptăm peste 30.000 de turiști“.
Dumitru Jeanu a făcut câteva precizări și în legătură cu vizita ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, în Costinești și situația „îngrijorătoare“ sesizată de acesta.
„Ei au rămas uimiți când le-am explicat că baza aceea este proprietatea statului și administrată de minister. Stațiunea exista până acum 30 de ani, de atunci tot ce este zona de BTT ar trebui să se privatizeze, au încercat o privatizare și au eșuat. Sunt 80 și ceva de litigii acolo. Între instituțiile statului ar trebui să existe colaborare, nu să se arunce cu noroi într-o localitate pentru câteva cazuri izolate. Nu avem cum să intervenim în BTT. Bugetul nostru este destinat exclusiv comunei“, a spus primarul Coștineștiului.
Am luat legătura și cu reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, care administrează zona costieră. Directorul instituției confirmă că a primit sesizări din partea cetățenilor, cât și de la Ministerul Turismului. Acesta speră ca după Paști să fie rezolvată problema deșeurilor de pe plaje și taluz.
„Da, am primit sesizări. Trebuie să verificăm: dacă este cazul, facem curat. Sunt zone care nu sunt pe plajă, sunt adiacente. Ce va fi pe plajă vom face noi curat. Am primit și de la Ministerul Turismului. O să verificăm. Unde este cazul vom interveni. Chiar astăzi am primit prin corespondență. Săptămâna viitoare sperăm că vom rezolva problema. Pentru 1 mai sigur va fi pregătit cum trebuie“, a spus directorul ABADL, Hristu Uzun.
Ce a transmis un cetățean din Costinești către Focus Press
„Costineștiul este sub munți de gunoaie;
– Primăria este dezinteresată și depășită oricum de subiect;
– Adminstrația Bazinală Dobrogea nu dă niciun semnal, dl Hristu Uzun nu e sigur că știe să folosească mailul sau că are în administrare zona versantului de la mal și plaja din Costinești;
– până când se schimbă primarul și directorul Adminstrației Bazinale, munții de gunoaie vor mai crește;
– nu există coșuri/zone de colectare gunoi, cel puțin în zona de nord – strada Portului;
– zona de plajă neamenajată se transformă, în sezon, în camping, iar oamenii aruncă gunoiul peste tot, iar acesta nu este colectat de catre nimeni;
Am trimis două memorii, unul la Ministerul Turismului și al doilea la Ministerul Mediului, da. Acolo sunt șefii domnilor de mai sus, așa că am fi foarte mirați să se întâmple ceva“, ne-a transmis un locuitor din Costinești.
Iată și cele două adrese trimise de cetățean către ministere
Adresa către Ministerul Mediului:
„În atenția d-lui ministru Tanczos Barna
Stimate domnule ministru, am transmis o sesizare în atenția colegului d-vstra de guvern, dl Ministru Cadariu, în care semnalăm situația dezastruoasă a gunoaielor și deșeurilor de la Costinești – județul Constanța. Localitatea, atât în zonele verzi (adminstrate de către Primărie), cât și pe versantului malului, cât și a plajei (administrate de către Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea) s-au transformat într-o groapă de gunoi imensă.
Autoritatea locală pare depășită de situație, iar Administrația Bazinală, condusă de către dl Hristu Uzun pare neinteresată de subiect.
Vă rog frumos să dispuneți un control pentru a constata situația și să luați măsurile care sunt în atribuțiile d-vstră pentru a determina autoritatea locală și Administrația Bazinală să ecologizeze zona și să elaboreze și implementeze un plan realist pentru colectarea și depozitarea corespunzatoare a gunoaielor“.
Adresa către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului:
„În atenția d-lui ministru Constantin Daniel Cadariu
În atenția Direcției de Control a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului
Vă aducem la cunoștință următoarele:
– din data de 14, respectiv 1 martie am adus la cunoștința Primăriei Costinești, respectiv conducerii DADL – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea, în atenția d-lui director Hristu Uzun situația foarte gravă din localitatea Costinești din punctul de vedere al gunoaielor și deșeurilor, care au fost aruncate de către populație/turiști în zonă și necolectate de către autorități (Primăria și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea), care au în atribuții această activitate;
– în zilele următoare am inițiat o acțiune de voluntariat și am colectat cu forțe proprii câțiva saci de gunoi din zona de nord a localității, unde dețin o locuință de vacanță, dar volumul mare de gunoi de pe strada Portului, din zona Epavei și spre ieșirea spre Tuzla, atât pe spațiile verzi aferente carosabilului cât și, mai ales, pe versantul falezei, pe faleză de lângă plajă și de pe plajă ne depășește și ar necesita o acțiune de ecologizare a Administratței Bazinale de Apă Dobrogea și a Primăriei Costinești;
– mai exact, toată această zonă este transformată într-o imensă groapă de gunoi (peturi, doze de aluminiu, sticle, anvelope uzate, moloz rezultat din construcții, plastice, metal etc. etc.) datorită inacțiunii autorităților responsabile: nu sunt coșuri de gunoi, nu se întrețin zonele enumerate mai sus, nu se aplică sancțiuni pentru cei care depozitează gunoi etc. etc.
Dacă din partea Primăriei am primit sprijin prin faptul că au ridicat sacii de gunoi colectat de către noi, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea, care are în administrare zona cea mai mare și cea mai afectată de munții de gunoaie (versantul aferent plajei, faleza de jos și plaja în sine) nu a avut nici cea mai mică reacție la sesizarea transmisă.
Dl director Hristu Uzun sau nu înțelege limba română sau nu are cei 7 ani de acasă și bunul simț necesar pentru a formula măcar un răspuns în limba de lemn cu care suntem obișnuiți deja de la autoritățile acestei țări. Inutil să mai adaugăm că nu își face treaba, fiind responsabil din funcția pe care o deține și de aspectul colectării gunoiului și menținerii zonei într-o formă civilizată măcar vizual.
Am invitat conducerea Primăriei Costinești să înceapă un dialog instituțional cu conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea, pentru a își iidentifica zonele de competențe și pentru a elabora un plan de curățare a zonei respective dar, neavând niciun răspuns de la niciuna dintre autorităti, putem presupune că încă nu au găsit timpul necesar pentru a demara discuțiile și pentru a identifica o modalitate de colaborare.
Revenind, am văzut în mass-media acțiunea pe care Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a demarat-o recent în zona de litoral și vă rugăm frumos să aveți în vedere și să urmăriți și rezolvarea problemei gunoaielor și deșeurilor care au transformat Costineștiul într-o imensă groapă de gunoi.
Sunt necesare acțiuni hotărâte de intervenție pe a extrage tot gunoiul depozitat (de ani) în zona respectivă și, apoi, implementate măsuri de întreținere (stabilite zone de depozitare, instalare de coșuri de gunoi și colectare periodică cu ajutorul serviciilor Primăriei sau a firmei de salubritate din localitate). În special vară, zona devine un focar de infecție, pentru că plaja neamenajată din nordul localității se transformă în camping pentru turiștii care vin cu cortul și care lasă munți de gunoaie în urma lor care, în afară de vânt și valuri, nu sunt colectate de nimeni“.
Stațiunea Costinești, în pericol de închidere?
Costineștiului riscă să îi fie retrasă atestarea de stațiune turistică de interes național dacă nu vor fi remediate problemele constatate în urma vizitei ministrului Turismului, de la sfârșitul lunii martie a.c.
Comunicatul integral al ministerului Antreprenoriatului și Turismului:
„«Așa ceva nu admitem în România!» – a fost concluzia ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, după ce, la sfârșitul lunii trecute, a efectuat o vizită în Costinești.
Am vizitat toate stațiunile de pe litoral; am început de la Mangalia și m-am oprit în Constanța. Lucrurile, în linii mari, arată bine, din punctul meu de vedere. La Neptun și la Olimp, dar și în cele două Eforii există în desfășurare lucrări, dar care se vor încheia până la începutul sezonului. În schimb, la Costinești, situația este îngrijorătoare, mai ales în ceea ce privește siguranța turiștilor“, a menționat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Imediat după vizita independentă a acestuia pe litoral, echipa Direcției Generale Turism a ministerului a organizat o acțiune de control în stațiunea de interes național Costinești. Neregulile identificate la nivelul structurilor de cazare și a celor de alimentație publică, dar și lipsa de salubrizare a spațiilor publice au fost constatate și de inspectorii delegați.
În scopul remedierii situațiilor identificate, a fost inițiat dialogul, la sediul ministerului, cu reprezentanții autorităților publice locale din Costinești, ai Biroului de Turism pentru Tineret S.A. (BTT), societate aflată în portofoliul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care deține majoritatea terenurilor din stațiune, precum și cu BTT Perla Costineștiului S.A.
„O primă serie de măsuri de remediere trebuie implementată până la deschiderea sezonului estival! În caz contrar, vom fi nevoiți să recurgem la retragerea clasificării turistice, care duce la sistarea activității economice a operatorilor de profil din Costinești. Sper să nu ajungem și la retragerea atestării de stațiune turistică de interes național. Din acest motiv, îmi doresc să facem front comun: ministerul, primăria și BTT, precum și toate instituțiile cu rol de control în această speță, astfel încât siguranța turiștilor să fie garantată! În următoarea perioadă, vom avea controale la toți operatorii economici din Costinești care sunt clasificați de noi și, acolo unde se impune, reiterez faptul că vom retrage dreptul de a desfășura activități turistice“, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
În continuare, MAT va transmite solicitări pentru efectuarea verificărilor conform competențelor, precum și invitația de a forma echipe de control mixte, atât Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Instituției Prefectului Constanța, Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, cât și Administrației Naționale „Apele Române“. Conform legii, sezonul estival în România începe la 1 mai și se încheie la data de 30 septembrie ale fiecărui an.
„Dacă anul trecut reprezentanții mass-media au evidențiat neregulile de pe litoralul românesc, anul acesta îmi doresc să nu mai avem surse de scandal, pentru că nu ne putem permite să pierdem niciun turist. Situația pe care am găsit-o în Costinești reprezintă o pată neagră asupra întregii imagini a destinației turistice România. Avem stațiuni care se dezvoltă frumos și care investesc, fiind exemple de bună practică, dar nu ne putem preface că nu le vedem și pe cele care nu ne fac cinste și care chiar ne trag în jos“, a mai precizat ministrul Cadariu.
Petruț IACOB
E pacat de aceasta statiune care a fost candva ceva foarte frumos, unde veneai de placere.