Creșele trec oficial la Ministerul Educației. Cine va ocupa posturile de educator-puericultor

0
192

Guvernul urma să adopte vineri seară, în ședința de guvern, proiectul de ordonanță de urgență privind trecerea creșelor în sistemul de educație. Potrivit proiectului, inspectoratele și grădinițele trebuie să realizeze reorganizarea rețelei școlare, cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale, până la data de 1 octombrie 2021.

Tot până la 1 octombrie, inspectoratele finalizează procedura de arondare a creșelor de stat la unitățile de învățământ preuniversitar preșcolar până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerul Educației.

În creșe pot fi înscriși copii cu vârsta cuprinsă între 11 luni și 3 ani. Ministrul Educației a anunțat luna trecută că a fost adoptat pentru prima oară costul standard per copil în creșă, care este de 15.010 lei per copil, pe an, plus 585 lei cheltuieli materiale.

“Pentru a avea un ordin de mărire, pentru un copil de grădiniță costul standard este de 7.431 de lel, adică sub jumătate. Pentru un elev, costul standard este de 6.111 lei“, afirma Cîmpeanu pe 6 august.

Cine va face activitățile educative cu copiii în creșe

Începând cu anul școlar 2021-2022, pentru ocuparea funcţiei didactice de educator-puericultor se acceptă și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terți, precum și absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.
Educatorii-puericultori din structura creșelor de stat care trec în coordonarea Ministerului Educației, începând cu anul școlar 2021-2022 pot ocupa, în următorii 4 ani, funcția de educator-puericultor, cu condiția îndeplinirii cerințelor specifice din Metodologia de recunoaștere și atestare a competențelor profesionale pentru ocuparea funcției de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educației.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.