Cristian Diaconescu, despre discursul celor de la AUR: Nu pot fi tolerate mesajele xenofobe şi antisemite, pentru că ele pot genera mimetism, iar acest lucru ne poate distrugeca ţară

0
135

“E mai bine acum în Parlament, dar e mai bine la Guvernare fără PMP?” – este întrebarea retorică pe care a lansat-o preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, în cadrul unui interviu acordat Focus Press alături de Cătălin Avramescu, vicepreşedinte al aceluiaşi partid. Cei doi au vorbit despre situaţia actuală a partidului – sondajele care cotează PMP cu 5 %, după cum a afirmat Avramescu; Diaconescu a punctat, în schimb, că există semne de întrebare legate de diferenţa dintre rezultatele de la locale şi cele de la parlamentare. Inevitabil, discuţia a condus şi către o analiză legată de surpriza de la alegeri- AUR, care a reuşit să intre în Parlament cu un discurs radical. Un alt subiect abordat a fost şi cel legat de contextul extern – este sau nu Rusia un pericol, se pregăteşte sau nu un război cu Ucraina? În cazul încare România are nevoie de sprijin, pe cine ne putem baza?

„Înainte de pre-aderare eram foarte mândri şi revendicam în toate dialogurile cu viitorii noştri parteneri faptul că poporul nostru nu este antisemit, nu este xenofob, nu este discriminatoriu din nici unpunct de vedere – sigur, cu mici excepţii, dar de consum intern, nimic semnificativ –, nu este antieuropean (…), şi cu atât mai mult mă miră ce se întâmplă în acest moment şi am să vă spun de ce. Această conduită pozitivă se datora societăţii româneşti şi nu politicienilor. Nu politicienii educaseră societatea, ci societatea îi obligase pe politicieni să nu îşi pună nicăieri atitudini xenofobe sau antisemite. Văd că, aproape miraculos, creşte o formaţiune politică pe astfel de mesaje. Şi atât, nimic în plus…bun, şi ce facem după ce avem scheme nervoase de adresare? Mi se pare extrem de preocupant, pentru că probabil ceea ce se întâmplă se datorează unui cumul de factori: nemulţumirea, situaţia tensionată legată de pandemie, pierderea locului de muncă, un anumit sentiment de frustrare, n-aş elimina nici războiul hibrid… Dar, ce voiam să vă spun este că nu cred că va fi un tip de atitudine pe termen lung. Cred că societatea se va separa, la un moment dat, de acest subiect, dar, până să se întâmple, vreau să vă fac o confesiune: împreună cu domnul profesor Avramescu vom face o scrisoare către partidele politice din România, cerându-le să se delimiteze de astfel de teme. (…)”, a declarat Diaconescu, referindu-se la AUR.

„Este un partid care face apologia unor criminali de război”, a completat Cătălin Avramescu. Profesorul Avramescu a mai continuat vorbind despre anumite persoane care au ajuns în Parlament de pe lista AUR şi care refuză să respecte regulile, iar potrivit acestuia, respectivii ar trebui sancţionaţi.

Revenind la afirmaţiile lui  Diaconescu, fostul ministru a subliniat că dacă sunt tolerate mesajele extremiste, ele pot genera mimetism, adică pot apărea şi alţi   politicieni „care să pescuiască în aceleaşi ape murdare”, iar acest lucru ne-ar putea „distruge ca ţară”.

Referitor la guvernarea actuală şi la tensiunile din sânul coaliţiei de guvernare, Cristian Diaconescu a apreciat că: „Ceea ce fac ei nu este act de guvernare.(…) Este  o bătaie de joc ce se întâmplă. În momentul în care stai pe un fotoliu de ministru sau de premier ai  nişte responsabilităţi, ai un anumit tip de atitudine  (…) Nu se poate, de exemplu, ca Planul Naţional de Redresare şi  Rezilienţă să fie discutat, că numai negociere nu se cheamă, la Bruxelles, de nişte oameni – care sunt convins că sunt cu  bune intenţii – dar careacum două luni ştiau despre negociere cum ştiu eu despre creşterea pinguinilor. Relaţiile internaţionale sunt o meserie (…)”

În ciuda proastei guvernări, aşa cum o apreciază liderii PMP, România este pe a doua poziţie în ceea ce priveşte creşterea economică, potrivit datelor Uniunii Europene. „Asta înseamnă că, în ciuda dificultăţilor, mulţi români muncesc. Şi muncesc din greu. Şi îi vezi pe unii politicieni  că bat mingea la perete, că se ceartă între ei… Şi România munceşte în timpul ăsta. Nu se poate aşa ceva”.   

O altă chestiune discutată în cadrul interviului s-a referit şi la sistemul de sănătate, la vaccinare, amândoi invitaţii subliniind că nu există un pericol în ceea ce priveşte vaccinurile.

Ultima parte a interviului s-a referit la situaţia sensibilă de la Marea Neagră.

„Pentru prima oară, Federaţia Rusă face o desfăşurare de forţe în legătură cu  Ucraina care nu intră în zona negării plauzibile. Adică o face la vedere Federaţia Rusă: pur şi  simplu desfăşoară forţe cu  capacităţi ofensive clare. Ce invocă Moscova este că Ucraina, de fapt preşedintele Zelensky, pe de o parte a oprit orice fel de sursă TVR-media în zonele Doneţk-Luhansk – au pornit acţiuni penale împotriva unor oligarhi din zonele respective, foarte ataşaţi de Moscova, iar de aici un anumit tip de expresivitate. Statele Unite au anunţat, la un moment dat, că va interveni în Marea Neagră cu două vase de război; n-a mai plecat din porturile americane până la urmă (…). Ce este preocupant pentru Moscova este că Ucraina turează pentru Alianţa Nord-Atlantică. La gestul de desfăşurare militară al Federaţiei Ruse, a apărut o diferenţă de reacţie între americani şi europeni: pe de o parte, americanii au fost foarte categorici (…), iar europenii sunrt rezervaţi pe subiect. (…) Nu cred că se vor întâmpla în perioada următoare dezvoltări categorice; sunt speculaţii privind intenţia Rusiei de a interveni înMariupol, acel port la Azov, ca să închidă Marea Azov spre Marea Neagră. (…)”;

“(…) Federaţia Rusă testează, să ştiţi că Putin nu blufează. Clar e o strategie în derulare. (…) Deocamdată, testarea pe Ucraina. Uitaţi-vă ce clivaj de atitudine. Dacă, Doamne fereşte – repet, e o speculaţie, să nu creadă cineva – o testare similară faci pe Republica Moldova? Dacă se întâmplă aşa ceva, obligi România să reacţioneze? Clar! Dacă ai obligat România să reacţioneze, o laşi singură? Sau ai parteneri lângă tine? Că dacă o laşi singură… De aceea, este nevoie de un poriect regional (…)”.

Continuarea discuţiei şi interviul integral: urmăriţi în materialul VIDEO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.