Criză de paturi pentru bolnavii COVID-19 în județul Constanța: prefectul Silviu Coșa caută soluții

0
2359

Numărul noi de cazuri de infectare, la nivel național este în creștere pe zi ce trece, iar de câteva săptămâni cifra infectărilor depășește cifra de 4.000, în 24 de ore, iar decesele raportate a trecut deja de 100 în cursul zilei de marți, 27 octombrie a.c..

Situația în județul Constanța nu arată prea roz, după cum a preconizat și prefectul Silviu Coșa, care declara pentru Focus Press, zilele trecute că ne îndreptăm spre un alt scenariu, având în vedere numărul în creștere de persoane confirmate pozitiv cu virusul Sar-Cov-2, în urma testării.

Numărul de infectări în ultima săptămână arată cifre îngrijorătoare, iar bilanțul ultimelor șapte zile arată astfel:

Luni, 19 octombrie-      83 de persoane infectate

Marți, 20 octombrie-     91 de persoane infectate

Miercuri, 21 octombrie- 104 de persoane infectate

Joi, 22 octombrie-           102 de persoane infectate

Vineri, 23 octombrie-      129 de persoane infectate

Sâmbătă, 24 octombrie-  126 de persoane infectate

Duminică, 25 octombrie- 96 de persoane infectate

Luni, 26 octombrie-          63 de persoane infectate

Marți, 27 octombrie-        138 de persoane infectate

Recordul negativ în ceea ce privește numărul de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19, la nivelul județului Constanța a fost marcat în cursul zilei de marți, 27 octombrie a.c., cu 138 de pacienți, în 24 de ore.

În ceea ce privește situația sanitară, potrivit ultimei informări ale Prefecturii județului Constanța din cele 607 paturi incluse pentru tratarea bolnavilor COVID-19, în aceste clipe sunt distribuite și ocupate astfel:

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 127 ocupate, capacitate suplimentată),

Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 89 ocupate),

Spitalul Municipal Medgidia (150 – 104 ocupate),

Spitalul Municipal Mangalia (107 – 107 ocupate),

Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 40 ocupate) și

Secția Exterioară Agigea (74 – 13 ocupate).

Contactat de Focus Press, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a declarat că de sâmbătă dimineață Secția Exterioară Agigea a fost deschisă pentru triajul epidemiologic: ”Pacienții confirmați pozitiv merg acolo pentru triaj, sâmbătă erau 16 pacienți acolo, ulterior ajunseseră la 20, iar pe raportarea de marți erau 13 oameni acolo.”

Prefectul Coșa susține că în urma unei întâlniri pe care a întreprins-o în dimineața zilei de miercuri, 28 octombrie, cu unitatea de Ambulanță, a analizat inclusiv posibilitatea de a găsi alte spații, în regim de urgență pentru suspecții de COVID-19: ”Suspectul blochează o cameră întreagă, chiar dacă în acea cameră sunt trei sau patru paturi, nu poți să pui toți suspecții în aceeași cameră, pentru se poate să fie unul negativ și unul pozitiv. Voi discuta cu DSP și cu managerii spitalelor pentru a stabili exact unde vor fi amenajate astfel de secții“.

Nici incidența la nivelul județului Constanța nu arată o cifră îmbucurătoare, în cursul zilei de marți, 27 octombrie a.c., fiind vorba de 1.54 incidența la mia de locuitori.

Silviu Coșa, prefectul județului a spus că incidența este în creștere, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm cu pași repezi spre un scenariu galben.

Amintim faptul că localitatea Fântânele a ajuns la o incidență de 6.01 la mia de locuitori, fiind carantinată, dar și localitățile Valu lui Traian, Techirghiol și Ovidiu au trecu de incidența de 1.5 la mia de locuitori, trecând deja în scenariul galben, unde o serie de măsuri sunt impuse a fi respectate, printre care purtatul măștii de protecție în spațiile publice deschise, cum ar fi piețe, stații de autobuz, parcuri, locurile de joacă, promenade, etc.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.