Cu toții știm unde a apărut oina, dar cum rămâne cu celelalte sporturi?

0
116

Indiferent dacă le jucăm sau doar le privim, sporturile reprezintă o parte importantă a vieților noastre. Pe lângă faptul că sunt o formă sănătoasă de divertisment, acestea țin și de identitatea națională a multor țări. Când vine vorba despre orice sport, se poate spune că se trăiește mai mult în prezent, pentru că toate informațiile care circulă la nivel internațional sunt caracaterizate de actualitate. Cu toate acestea, interesul unora cade și pe originea sporturilor, care sunt învăluite de tot felul de mituri și legende. Realitatea iese însă la suprafață cu ușurință, dacă se acordă suficientă atenție.

Documentată pentru prima dată în secolul al XIV-lea, oina este acum aproape în întregime uitată. Potrivit unora, acest sport este precursorul baseball-ului, adus în SUA de românii din Transilvania, care au emigrat acolo. Jucătorii de oină se împart în două echipe, fiecare formată din 11 jucători, o parte atacantă sau „la bătaie” și o parte apărătoare sau „la prindere”, ale căror roluri se schimbă la pauza din meci. Majoritatea echipelor de oină din România au supraviețuit în sate. Site-ul oficial al Federației Naționale de Oină listează 25 de cluburi sportive oficiale în România, dar multe echipe informale sunt alcătuite ad hoc și sunt formate din membri de vârste diferite.

Fotbalul este cel mai popular sport din lume astăzi, iar jocurile similare acestuia datează din 2.500 î.e.n., în Egiptul Antic. În China, din 476 î.e.n. până în 221 î.e.n., oamenii practicau un sport numit cuju, care se traduce aproximativ prin „a lovi mingea cu piciorul”. Scopul său era acela de a lovi o minge de piele umplută cu pene printr-o cârpă atârnată între doi stâlpi. Jucătorii puteau folosi orice parte a corpului lor, cu excepția mâinilor. Soldații obișnuiau să îl joace pentru a se menține în formă. Un joc similar a fost jucat și în Roma Antică. Erau câte 27 de jucători în  fiecare echipă, care se străduiau să arunce mingea în poarta celeilalte echipe, exact cum se întâmplă și în fotbalul modern. Jocuri asemănătoare au continuat să se joace tot timpul Evului Mediu, iar epoca contemporană a fotbalului a început în 1863. Atunci a avut loc și divizarea fotbal – fotbal de rugby și s-a format Asociația de Fotbal din Anglia. Acest organism de conducere a dat mai multe reguli și reglementări, ducând astfel la apariția fotbalului modern.

Lacrosse este cel mai vechi sport de echipă din America de Nord și era specific nativilor americani din estul The Woodlands. Jocul era pus în practică de aceștia pentru a se menține în formă și a deveni puternici. Jocul a fost important și pentru societatea lor. A contribuit la întărirea alianțelor diplomatice, a susținut conformitatea socială și era totodată o modalitate de a onora zeii. Multe dintre regulile variantei de atunci erau diferite de lacrosse-ul modern. În anul 1840, europenii au devenit interesați de joc. Primul meci înregistrat între europeni și membrii tribului Mohawk a avut loc în august 1844. În 1856, un club de lacrosse a fost fondat în Quebec, Canada. Când prințul de Wales a vizitat Canada în august 1860, popularitatea acestui sport a crescut și mai mult. La o lună după vizită, un dentist pe nume William George Beers a scris primele reguli și instrucțiuni oficiale pentru joc și a înlocuit mingea din piele de căprioară cu o versiune din cauciuc. De atunci, jocul a crescut în popularitate și în prezent există două ligi profesionale de lacrosse care operează în America de Nord.

Nu numai sporturile care implică lovirea unei mingi au origini puternice; și cele care necesită mai multă implicare mentală au apărut cu mult timp în urmă. Pokerul este cunoscut de mai bine de 1000 de ani și a călătorit pe mai multe continente, influențând culturi diverse. Este identificat ca având rădăcini într-un joc de cărți de domino pe care îl juca un împărat chinez din secolul al X-lea. Dar aceasta a fost versiunea „brută” a pokerului, cu câteva reguli simple și o strategie care poate nu presupunea cărți cu denumiri ca flop, turn și river. Acestea fac de fapt parte din jocul Texas Hold’em, care vine din Vestul Sălbatic din Texas, SUA – undeva la începutul anilor 1900. Deoarece a fost văzut de la început ca fiind interesant și provocator, acest joc a schimbat complet universul pokerului și semnificația Campionatului Mondial de Poker.

Un alt sport al minții, șahul, are niște origini care stârnesc adesea controverse. Nu există dovezi concrete că șahul exista într-o formă care se apropie de jocul modern înainte de secolul al VI-lea d.Hr. Piese de joc găsite în Rusia, China, Pakistan și Asia Centrală sunt acum considerate ca aparținând altor jocuri de masă care implicau și zaruri. Cu toate acestea, cel mai antic predecesor al jocului provine probabil din India. Când arabii au cucerit Persia, șahul a fost preluat de lumea musulmană și ulterior s-a răspândit în sudul Europei. Pe continentul european, șahul a evoluat în forma sa actuală în secolul al XV-lea.

Săritura cu prăjina nu este un sport de sine stătător, ci este considerat o probă de atletism, care face parte din multe competiții sportive, naționale și internaționale. Deși este dificil să găsești relatări scrise cu privire la originile acesteia, se pare că oamenii s-au propulsat prin aer cu ajutorul unui stâlp mobil din cele mai vechi timpuri, poate încă din 400 î.Hr.. Era și o modalitate practică și ieftină de a străbate zonele mlăștinoase din Cambridgeshire, Lincolnshire, Norfolk și Huntingdonshire din Marea Britanie, precum și mlaștinile Olandei. Aceasta nu s-a limitat la mediul rural, a reprezentat o tehnică populară utilizată de gondolierii din Veneția, atunci când se deplasau dinspre ambarcațiunile lor către țărm. De-a lungul anilor, săritura cu prăjina a trecut de la a fi un mod de transport pragmatic la un sport. În 1843, ideea de a concura pentru înălțime și nu pentru distanță, a fost inițiată la un concurs timpuriu din Lancashire. Până în 1850, competițiile din acest sport se desfășurau în mod obișnuit în Germania, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, tehnicile pe care le vedem astăzi erau deja utilizate în Statele Unite.

Nu doar aceste sporturi au o istorie interesantă. Atât tenisul, cât și baschetul, voleiul, boxul, scrima sau alte activități interesante prin care oamenii interacționează, fac mișcare și încearcă să înscrie cât mai multe puncte, au apărut cu mai mult timp în urmă decât ne imaginăm. Totul are o origine, mai mult sau mai puțin plauzibilă, fiecare sport a fost complet diferit de versiunea de astăzi, iar noi avem privilegiul de a adăuga noi caracteristici, de a improviza și a crea încă un fragment în povestea deja existentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.