Cum decurg sărbătorile de iarnă? Preotul Banu, mesaj de Crăciun: “Să fim uniți, mai buni unii cu alții și să învățăm să dăruim. Trebuie să ne vizităm părinții”

0
803
Preotul Claudiu Banu, parohul Bisericii
Preotul Claudiu Banu, parohul Bisericii "Sf. Mare Mucenic Mina" din Constanţa

Cu toate restricțiile impuse de autorități, din cauza pandemiei de COVID-19, constănțenii s-au apropiat mai mult de Dumnezeu. Mulți bolnavi s-au vindecat prin credință. Preotul Claudiu Banu, parohul Bisericii “Sf. Mare Mucenic Mina” din Constanţa, ne îndeamnă să fim uniți, mai buni unii cu alții, să învățăm să dăruim și să avem mai mult curaj.

COVID a creat un efect neplăcut numit teamă, frică. Frica, de altfel, nu este creștină. Există o frică față de păcatele noastre, să nu facem păcate, dar constat că noi ne-am însingurat. Ne îndepărtăm din punct de vedere social unii de alții, lucru nedorit. Ne autoizolăm fiecare în casa lui. Ne alocăm foarte mult timp televizoarelor, mijloacelor media, uitând că este foarte important în perioada asta să ne unim mai mult. Să fim mult mai uniți. Să fim mai atașați față de familiile noastre. Să fim mai atenți la necesitățile și dorințele celor din familiile noastre. Să ne aplecăm mai mult la ceea ce vrea mama, tata, soțul, soția, copiii. Eu am spus de multe ori că biserica este o extensie a familiei de acasă“, a declarat, pentru Focus Press, preotul Claudiu Banu, parohul Bisericii “Sf. Mare Mucenic Mina” din Constanța.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane
Biserica “Sf. Mare Mucenic Mina” din Constanţa. FOTO Facebook

Crăciunul este sărbătoarea familiei. “Sărbătoarea Crăciunului a fost mereu o sărbătoare a familiei. Eu an de an am mers la liturghie. Poate anul acesta o să învățăm și noi să respectăm lucrul acesta. Să nu mai umplem mesele cu de toate și să uităm că noi trebuie să fim alături de Hristos care se naște în ieslea din Betleem. Adică, la biserică, la liturghie mai întâi și apoi să mergem acasă la noi, cu familia. Eu an de an am făcut acest lucru. Am mers la slujbă și apoi am mers la mine acasă, cu soția și copiii mei. Am servit ceva și ne-am bucurat de liniștea familiei, după ce m-am bucurat de frumusețea familiei mari a bisericii. Apoi mi-am vizitat părinții. Trebuie să-i vizităm și anul acesta, cu măsurile specifice, dar trebuie să-i vizităm“, susține preotul Banu.

Petrecerea are loc la biserică, alături de Hristos. Acasă ne relaxăm și ne odihnim

Părintele ne îndeamnă să evităm petrecerile neortodoxe și să ne îndreptăm atenția către biserică și către Dumnezeu: “Trebuie evitate, cum spun specialiștii, că ei la aceasta se referă, cred eu, petrecerile acelea care nu sunt ortodoxe. În învățătura creștină nu avem această rânduială nici de Paște și nici de Crăciun. Nu facem petrecere dintr-o sărbătoare. Petrecerea are loc la biserică, alături de Hristos. Acasă ne relaxăm și ne odihnim. Foarte mulți înțeleg greșit că înseamnă a bea și a mânca peste măsură. Nu este ortodoxă această purtare. Ortodoxă este petrecerea la biserică, la slujbă, împărtășirea și apoi liniștirea trupului și a sufletului în familia și în casa ta

Este posibil ca imaginea să conţină: brad de crăciun şi interior

De ce este important să ne rugăm și să mergem la slujbă?

Mulți spun că au credința în suflet și este suficient. Iată de ce este important să mergeți la biserică. “Latinii aveau o vorbă foarte frumoasă și o au în continuare „Ora et labora – roagă-te şi munceşte”. De ce avem nevoie de Dumnezeu în cadrul comunității noaste? Dumnezeu se împărtășește în comuniune. Rugăciunea este de două tipuri: personală, în intimitatea cămăruței mele și în comuniune, în biserica sa. Hristos spune că acolo unde sunt 2 sau 3 adunați în numele meu acolo sunt și eu. Acest 2 sau 3 înseamnă biserica. Scriptura a folosit acest număr 2-3 pentru a arăta aspectul comunitar al bisericii. Rugăciunea deplină este în cadrul reuniunii, unde suntem 20-50 adunați în numele lui Hristos. Rugăciunea personală este primită de Dumnezeu, dar nu desăvârșește. Rugăciunea în cadrul reuniunii săvârșește comunicarea mea cu Dumnezeu și asta o pot confirma cei care participă la liturghie. Dacă Dumnezeu este doar în inima ta, atunci ești subiectiv. Duhovnicul în cadrul spovedaniei este un bun ghid. Eu îi învăț cum să se roage și cum să aibă credință, pentru că eu îi privesc în mod obiectiv“, este îndemnul preotului Banu.

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Să dăm tuturor din sufletul și din simțirea noastră

Încrederea în Dumnezeu și credința ne ajută să depășim orice obstacol. “Vă îndemn ca acest Crăciun să fie un bun început pentru fiecare în fapte bune. Este foarte important, indiferent în ce credeți, în cine credeți, dacă sunteți credincioși sau poate nu sunteți din diferite motive ca eu să vă fiu un deschizător de gânduri bune. Vă îndemn ca preot, ca om, ca frate al dumneavoastră, să învățăm să fim mai buni unii cu alții. Este foarte important să înțelegem că vremuri grele au mai fost, sunt și vor mai fi. Raiul nu este aici. Este foarte important, dragii mei, mai ales că vine sărbătoarea Crăciunului, să învățăm să dăruim. Sărbătoarea Crăciunului ne învață ce înseamnă dăruirea. Să dăruim nu numai lucruri materiale, nu numai hrană, îmbrăcăminte, să dăruim și o bucată din inima noastră. Să învățăm să ne dăruim pe noi înșine celorlalți. Sărbătoarea Nașterii Pruncului Iisus să nu fie doar o sărbătoare în care cumpărăm cadouri pentru cei dragi, ci să fie o sărbătoare în care să învățăm noi înșine să ne facem cadouri pentru toți semenii noștri. Să dăm tuturor din sufletul și din simțirea noastră“, a conchis preotul Claudiu Banu.

Alexandra VASILE

Declarații complete despre credință, slujbă, împărtășanie și despre cum au sprijinit bisericile enoriașii din Constanța în timpul pandemiei, le puteți urmări în materialul VIDEO de la minutul 57.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.