Muzeul de Artă din Constanța a fost, la finele săptămânii trecute, gazda unui eveniment editorial de excepție, atât din perspectivă educațională cât și terapeutică, prilejuit de lansarea cărții „Adil și Melisa – învață să mănânce sănătos“. Scriitorul Corina Costache Colareza este autorul volumului „Adil și Melisa – învață să mănânce sănătos”, fiind cunoscut publicului mai ales ca psiholog-logoped, dar și ca lector universitar.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unui auditoriu numeros, dar și a unor cunoscuți și apreciați oameni de cultură, care au avut cuvinte de apreciere despre cartea lansată: prof.univ.dr.habil. Mihaela Rus, președintele Colegiului Psihologilor din Constanța, președintele Asociației PsihoTrafiQ și prodecan la Facultatea de Drept și Știinte Administrative din cadrul Universității „Ovidius”, dr. Adriana Câmpeanu, președintele Asociației Sofya Tomitana, prof. dr. Laura Popa, inspector școlar, artistul Lucian Colareza.
În mesajul său, dr. Adriana Câmpeanu a felicitat scriitorul pentru opera pe care a realizat-o și i-a mulțumit pentru că a acceptat invitația de a prezenta cartea la Constanța: „Avem nevoie de cărți precum „Adil și Melisa învață să mănânce sănătos” și Corina Costache Colareza, autoarea volumului, a reușit să ne spună, într-un mod foarte frumos, o poveste terapeutică despre cum să mâncăm sănătos și în același timp să ne prezinte un auxiliar bilingv despre educație pentru sănătate. Lansarea cărții a avut loc la Muzeul de Artă, a fost organizată de Asociația Sofya Tomitana pe care o conduc în calitate de președinte, și a avut oaspeți deosebiți precum prof. dr. Mihaela Rus, președinta Colegiului Psihologilor din Constanța, prof. dr. Laura Popa, inspector școlar biologie și Lucian Colareza„. Lansarea de carte s-a încheiat cu un moment artistic susținut de iubitul interpret Lucian Colareza.
Preocupată și de transmiterea valorilor și lecțiilor învățate, Corina este un adevărat mentor pentru multe generații. Dincolo de experiența sa de psiholog-logoped, Corina Costache Colareza a devenit un reper în viaţa românilor preocupaţi de sănătate şi un stil de viaţă armonios și este capabilă să educe și să inspire o viață frumoasă, iar secretul său constă în atingerea echilibrului, după cum mi-a mărturisit:
Corina Costache Colareza a împărtășit, pentru Focus Press, povestea ei de viață și despre felul în care a ajuns să scrie la o vârstă la care mulți alții nu mai cred în începuturi. “Un vis din copilarie implinit prin susținerea și prietenia oamenilor dragi din viața mea Adriana Câmpeanu, Gabriela Dumitru, Mușata-Dacia Bocoș, Pouneh Behbahani Bozcaliskan și nu în ultimul rând, Georgian Costache, Mădălina Colareza, Gabih Alkim, familia mea. Multumesc pentru tot sprijinul, implicarea și publicarea cărților doamnei prof. univ. dr. Mușata-Dacia Bocoș, domnului Ciprian Baciu, coautor la auxiliar didactic și editurii Presa Universitară Clujeană. Lansarea cărții a fost posibilă prin buna organizare a Asociației Sofya Tomitană. Mulțumesc doamnei Mihaela Rus, președintele Colegiului Psihologilor Constanta și doamnei inspector Laura Popa, pentru susținerea și cuvintele frumoase! Lucian Colareza, mulțumim pentru prezență, muzica și vocea ta cu care ne-ai încântat! Cu recunoștință, multumesc tuturor celor care au fost prezenți”, a transmis scriitorul.
Povestea terapeutică și auxiliarul didactic “Adil și Melisa învață să mănânce sănătos” reprezintă un instrument metodologic prin care ne putem educa cu usurință și bucurie copiii. Imaginele minunate din carte și traducerea în limba turcă au fost realizate de artistul plastic Pouneh Behbahani Bozcaliskan. Valorile promovate în carte sunt nutriția sănătoasă, comunicarea, prietenia, bunătatea, dreptatea, ascultarea, întrajutorarea și recunoștința, după cum susține autorul.
“Adil și Melisa – învață să mănânce sănătos este o poveste terapeutică, educativă, însoțită de un auxiliar pe care îl dedic tuturor și consider că este un instrument potrivit pentru profesorii de la clasă, de la catedră, dar poate fi foarte bine folosit de către părinții care doresc să se implice și să transmită mai departe învățăturile pe care le-am scris eu în carte, învățăturile despre o alimentație sănătoasă și despre o conduită de dorit, dezirabilă a copiilor. Auxiliarul școlar este scris foarte simplu, pentru a putea fi ușor de pus în practică. Cartea este scrisă încă din 2015. Eu în perioada aceea eram la doctorat și studiam stilurile de viață la elevul adolescent. Căutam motivație și strategii cum să mă apropii și cum să determin copiii să adopte un stil sănătos de viață. Așa mi-a venit ideea de a face o poveste și de a fi mai aproape de copiii mei și nu puteam mai bine decât prin joc și prin poveste”, ne-a mărturisit autorul cărților.
Ne apropiem cu pași rapizi de începerea unui nou an școlar. Ce este necesar să înțeleagă părinții? Cum ar trebui să se pregătească preșcolarii și școlarii de începerea noului an școlar 2023-2024? La școală lucrurile stau puțin diferit față de ceea ce se întâmplă la grădiniță. Copiii așteaptă cu nerăbdare, emoție dar și cu teamă momentul începerii școlii deoarece este o necunoscută care nu se știe ce valențe va îmbrăca. Pentru a face tranziția mai ușoară, noi părinții vom juca un rol extrem de important.
“Nu avem nevoie neapărat de lucruri materiale, în afară de acea listă pe care o primim de la școală. Am avea nevoie de mai multă responsabilizare personală. În felul acesta ne putem da seama de nevoile reale ale copiilor noștri. Am putea fi atenți cum să-i disciplinăm. Dacă mă întrebați cum să-i pregătim pe copii pentru școală aș spune că putem începe cu un obiectiv, respectiv cum să le formăm caracterul și cum să-i responsabilizăm și pe ei. În cele 10 porunci nu există nici o poruncă pentru părinte, doar pentru copii.
Părinții nu sunt îndemnați în nici un fel ce să facă pentru copiii, pentru că Dumnezeu a asigurat că totul se va întâmpla prin iubire. Astfel, noi putem să ne pregătim, cu iubire, cu responsabilizarea personală și cu responsabilizarea copiilor, cu câteva principii fundamentale, cu exemplul personal. Să-i învățăm pe copii să nu se plângă, să nu dea vina pe cineva, să comunice deschis și sincer. De asemenea, să-i învățăm pe copii că ei merită lucruri, dar nu li se cuvin toate câte își doresc. Este nevoie ca un copil să parcurgă niște etape și să depășească acel prag de mi se cuvine și îndrum părinții să petreacă mai mult timp cu el”, ne-a îndemnat Corina Costache Colareza.
De asemenea, educația este esențială pentru a un stil de viață sănătos. Mare atenție, dragi părinți, la alimentația copilului – ea influențează enorm starea lui de spirit și sănătatea și implicit performanțele școlare. Este dificil, dar nu imposibil, de explicat copiilor că unele alimente, care sunt evident gustoase și plăcute, sunt nesănătoase și aici ne referim la alimentele clasice preparate în fast-food: hamburgeri, carne procesată, cartofi prăjiți, mâncăruri prăjite în general, sosuri, deserturi și produse industriale. “Revenim la educație. Copilul, care este educat că acele alimente nu sunt interzise, ci de evitat sau de mâncat într-o cantitate mai mica, va înțelege și nu vom avea probleme cu el. Le putem da să guste, le putem da să mănânce. În vârful piramidei se află alimentele bogate în calorii și mai puțin hrănitoare. Dulciurile, alimentele tip fast-food, nu sunt interzise. Alegem să le consumăm în prima parte a zilei și într-o cantitate mai mica. Să le explicăm copiilor și în carte chiar am venit cu îndrumări pe înțelesul lor”, ne-a explicat psihologul-logoped și lectorul universitar Corina Costache Colareza.
Cei care au nevoie de ajutorul unui psiholog-logoped, pot apela la specialistul Corina Costache Coloreza. “Eu locuiesc în București. Am un cabinet de logopedie și stil de viață. Până am ajuns să fiu logoped, lector universitar, am trecut prin mai multe etape. Am studiat nutritive. Am studiat și m-am format în cadrul unui curs de technician nutritionist. Am făcut un master la Medicină. Am un stagiu de cercetare în Spania pe nutriție și psihologie. Dacă sunteți în București și doriți să veniți la cabinet, oricând puteți să accesați pagina de Facebook Centrul Educațional EduBizim, și în măsura în care aveți ceva de împărtășit, vă stau la dispoziție”, a conchis Corina Costache Colareza, un om profesionist, plin de candoare, empatie, inteligență și dăruire. Corina este devotată profesiei, fiind implicată în proiecte de succes și abia așteptăm să ne pregătească în continuare și alte surprize.
Alexandra VASILE