Cum se deosebește Omicron de Delta? Avertismentul conf.univ.dr. Irina Dumitru, despre cum să înfruntăm valul 5 și noua tulpină de coronavirus care a închis granițele

1
1033

Noua tulpină de coronavirus a dus la închiderea granițelor, suspendarea de zboruri, măsuri de urgență pentru repatrieri din Africa de Sud, fiind mult mai contagioasă decât Delta. Israelul este prima țară care a închis granițele din cauza Omicron. Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate zilele trecute în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.

Riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este sporit de varianta Omicron, au avertizat autorităţile sanitare din Africa de Sud şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa. Această nouă variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Specialiștii cred că varianta Omicron se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Varianta Omicron a fost deja identificată în alte 38 de ţări, iar potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS) va fi nevoie de trei săptămâni pentru a analiza şi a concluziona pe baza datelor ştiinţifice culese privind noua variantă Omicron şi a determina cu mai multă claritate capacitatea sa de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza şi, mai ales, impactul său asupra eficienţei vaccinurilor anti-COVID-19.

Omicron, o tulpină de 5 ori mai contagioasă decât Delta

Ce s-a aflat până acum despre Omicron, tulpina nouă a SARS-CoV-2, descoperită în Africa de Sud? “Virusul Delta, din experiența pe care am avut-o în valul 4, a fost un virus mult mai contagios decât ce am avut până atunci și mult mai agresiv. Mortalitatea a crescut. Am avut mult mai multe decese și în special la nevaccinați. Se pare că și Omicron este o tulpină mult mai contagioasă. De 5 ori mai contagioasă decât Delta, în condițiile în care Delta era de 5 ori mai contagioasă decât celelalte tulpini pe care le avusesem“, a declarat, pentru Focus Press, medicul Irina Magdalena Dumitru, conferențiar universitar și director al Departamentului de Cercetare din cadrul Universității Ovidius din Constanța, dar și șeful Secției Clinice de Boli Infecțioase II Adulti a Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Cât este de agresivă noua tulpină Omicron? “Încă nu știm. La persoanele sănătoase și la persoanele vaccinate manifestările au fost ușoare. Manifestările clinice au fost cumva deosebite, pentru că niciunul din pacienți nu și-a pierdut gustul și mirosul, principalele manifestări în valurile 1, 2 și 3, mai puțin în valul 4, pentru că și tulpina Delta s-a manifestat diferit. S-a manifestat în special cu detresă respiratorie, afectare pulmonară majoră pentru pacienții nevaccinați”, susține dr. Dumitru.

Val 4 îngrozitor, cu multe decese

De unde temerea aceasta că Omicron ar fi o tulpină și cu o severitate mai mare? “Am văzut că se răspândește foarte ușor, dar are o severitate mai mare. Ea a apărut în Africa de Sud. Există cumva o asemănare între Africa de Sud și România. Rata de vaccinare în Africa de Sud este undeva la 35-40%, iar în România la fel. Avem o rată mică de vaccinare. Am avut un val 4 îngrozitor, cu multe decese. La fel a avut și Africa de Sud. Această tulpină Omicron a apărut la persoane care au avut și îmbolnăviri cu varianta Delta. Pacienții care au imunitate după COVID cu varianta Delta ar putea să se îmbolnăvească și cu varianta Omicron și ar putea face chiar forme severe. Până acum nu au fost semnalate forme severe cu Omicron“, a explicat medicul Dumitru.

În ce măsură vaccinurile existente vor putea proteja oamenii de formele grave și de moarte în urma infectării cu noua variantă? “Noi sperăm că noile vaccinuri vor proteja. Încă nu avem răspunsul. Sperăm să fie așa, pentru că nu au existat forme foarte grave la pacienți care erau vaccinați și pacienți fără comorbidități, ci doar la cei cu comorbidități severe“, potrivit dr. Dumitru.

Cei care au trecut prin boală cu varianta Delta se pot îmbolnăvi și cu varianta Omicron

Medicul ne-a spune că tulpina Omicron poate duce la reinfectarea celor care au trecut prin boală: “Se pare că s-ar putea să se întâmple acest lucru. În Africa de Sud s-a întâmplat așa. Cei care au trecut prin boală cu varianta Delta s-au îmbolnăvit și cu varianta Omicron. Despre persoanele vaccinate încă nu avem date, dar probabil că în 2-3 săptămâni vom știi ce se întâmplă. Într-o populație cu vaccinare scăzută, mai puțin de 60-70% există riscul de apariția unei tulpini mult mai virulente, mult mai agresive și OMS a fost alertat de numărul de cazuri și posibilitatea apariției unei tulpini mult mai agresive, tulpină autohtonă românească. România a deținut fruntea la numărul de cazuri pe milionul de locuitori și numărul de decese. Se pare că am avut noroc că nu a apărut la noi. A apărut în Africa de Sud și riscul ca această tulpină să se răspândească în toată lumea există. Sunt țări care și-au închis granițele, dar și cu Delta la fel s-a întâmplat și s-a răspândit peste tot”.

Ce categorie de persoane ar putea fi protejate de formele severe date de această variantă? “În primul rând persoanele vaccinate. Am credința că trebuie să ne vaccinăm. Faptul că a apărut această tulpină nu ne împiedică să ne vaccinăm în continuare. Deocamdată, această tulpină este foarte puțin răspândită. Au fost foarte puține cazuri semnalate în Europa și noi trebuie să ne protejăm în continuare de varianta Delta, predominantă la noi în țară și în toate țările din Europa. Vaccinul protejează populația pentru Delta. Până să așteptăm să vină varianta Omicron, despre care nu știm foarte multe lucruri, este foarte important să ne pregătim și să ne vaccinăm”, afirmă medicul.

După sărbătorile de iarnă, lucrurile se vor schimba drastic. Începând cu luna ianuarie, specialiștii în sănătate anunță că România se va confrunta cu valul 5. Medicul șef al Secției II Adulți a vorbit despre cum va trebui să înfruntăm acest nou val și ce să facem atunci când infectările vor crește. “Trebuie să conștientizăm mult mai bine că va veni valul 5. Toți am obosit. Este o problemă și fizică și psihică. Toți am obosit val după val, dar România nici nu a făcut foarte multe pentru pregătirea fiecărui val și nu a făcut foarte multe în comunicarea cu populația vizavi de vaccinare și nici populația nu a înțeles și nu s-a vaccinat“.

Cum se deosebește varianta Omicron de Delta, actuala tulpină dominantă în lume? Cum poate fi modificat vaccinul anti-Covid pentru a combate Omicron? Care vor fi provocările valului 5?

Detalii despre valul 5 regăsiți în video interviul Focus Press!


Alexandra VASILE

1 COMENTARIU

  1. Pacienți au fost cumimti”.
    Hai sa vedem nu dvs făceați campanie electorală dnl ui CHITAC.Ba da va spun eu Asa este acu somați.V ati orientat prost la un călău la un om de nimic la un om mic de tot si execrabila.Nu mai va plîngeri dna doctor Maxim are dreptate sînteți cu interes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.