Cum știm dacă imaginea de sine este bună sau nu? Interviu cu profesorul consilier școlar Alexandra Alexandrescu

0
146

Fiecare copil are nevoi, dorințe și emoții. Însă, copiii sunt diferiți: temperamental, caracterial, aptitudinal, astfel nici o performanță a lor nu va fi egală în toate domeniile. Să încercăm să ne imaginăm cum se simte cu adevărat un copil care este apostrofat cu o remarcă de genul: „te miști prea încet”, „întotdeauna încurci lucrurile”, „nu ești în stare de nimic”. Aceste afirmații rănesc și ne fac să ne gândim că totuși atitudinea acelui copil, de împotrivire, de pasivitate sau de încăpățânare ar putea fi justificată?

Pentru formarea unei imagini de sine cât mai pozitive, este nevoie de obișnuirea copiilor cu creativități și de a lua anumite decizii, stimularea oricărei inițiative ce vine din partea copilului, iar dacă toate acestea vă copleșesc și aveți nevoie de un specialist care să vă ajute în acest sens, nu ezitați să apelați la un psiholog sau la un profesor consilier școlar.

Dar haideți să aflăm, din video interviul Focus Press, ce este imaginea de sine? De ce este importantă imaginea de sine? Întrebări la care psihologul Alexandra Alexandrescu, profesorul consilier școlar al Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, ne-a oferit cele mai potrivite răspunsuri.

Imaginea de sine este felul în care o persoană își privește toate trăsăturile, caracteristicile și felul în care este. Imaginea de sine nu se referă la stima de sine. Imaginea de sine nu are acea componentă de evaluare dacă sunt bun sau rău. Este pur și simplu felul în care mă percep eu ca persoană din toate punctele de vedere, începând cu aspectul fizic și terminând cu defectele și calitățile, cu particularitățile pe care le am”, a declarat, pentru Focus Press, psihologul Alexandra Alexandrescu.

Cum știm dacă imaginea de sine este bună sau nu? “Imaginea luată în sine nu prezintă această componentă de valoare. Este pur și simplu o imagine. Dacă vorbim de stima de sine intervine această componentă de valoare. Stima e sine reprezintă acea valoare pe care eu o dau a ceea ce sunt. Eu am o imagine de sine că sunt într-un fel sau altul și apoi vin și spun: “Dar felul în care sunt este bun sau este rău?” și atunci intervine evaluarea“, susține profesorul consilier școlar.

Întregul interviul îl găsiți aici.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.