După ce mulți ani timpul nemilos și-a pus amprenta negativă asupra clădirii reprezentative a Constanței, Hotel Palace va renaște! Imobilul impozant a fost, în sfârșit, cumpărat, iar noii proprietari vor să investească în modernizarea și reabilitarea acestuia, existând un certificat de urbanism și o autorizație de construire pentru acest demers.
Societatea Water Power Energy s-a arătat interesată de clădirea istorică și a adoptat o hotărâre în ultima lună a anului trecut, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României vineri, 7 martie a.c. Astfel, a fost aprobată contractarea de către firmă a unui credit de investiții de la CEC Bank, în valoare maximă de 35.000.000 de lei, pe o perioadă de 120 de luni, destinat achiziției și modernizării Hotelului Palace Constanța.
Investitorii nu au stat mult pe gânduri și au demarat și celelalte etape necesare pentru renovarea acestuia. Noii proprietari au depus, la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, memoriul de prezentare necesar pentru obținerea acordului.
Conform proiectului, clădirea va avea aceeași funcțiune ca odinioară: hotel, restaurant, însă de data aceasta va dispune și de o piscină, de un centru wellness și de SPA.
Investiția va fi realizată de persoana juridică și are ca obiectiv reabilitarea, modernizarea și, ulterior, exploatarea clădirii cu funcțiunea de hotel, centru SPA și alimentație publică. Hotelul Palace are un regim de înălțime Sth+S+D+P+3E+Terasă circulabilă, cu suprafața construită de 1.591 mp și desfășurată de 7.450 mp, fiind edificat în anul 1914. Clădirea nu se regăsește în Lista Monumentelor lstorice, însă prezintă valoare istorică și arhitecturală, și este situată în situl urban Peninsula Constanța, în situl arheologic „Orașul antic Tomis“, în zona de protecție a monumentului istoric Comandamentul Marinei Militare.
Water Power Energy SA dorește modificarea, prin recompartimentare interioară, a imobilului: amenajarea unui centru wellness și SPA, a unui restaurant, închiderea terasei de la etajul I, pentru o sală de conferințe, amenajarea unei terase circulabilă și reconfigurare spațiilor existente pentru alimentație publică.
Majoritatea lucrărilor propuse se vor desfășura la interiorul clădirii, ceea ce presupune ca organizarea de șantier, depozitarea materialelor să fie amenajate în interiorul clădirii. Renovarea acestui imobil este justificată având în vedere că amplasamentul se află într-o zonă destinată construcțiilor cu caracter turistic, conform Planului Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 416/2003.
Investiția „Modificare imobil existent, ansamblu hotel prin: recompartimentări interioare, amenajare centru wellness și SPA, amenajare restaurant, închidere terasă etaj I – sala conferință, amenajare terasă circulabilă și reconfigurare spații existente pentru alimentație publică“ se ridică la valoarea de aproximativ 3.500.000 de lei , respectiv 100 euro/mp. Lucrările se preconizează a fi finalizate într-o perioadă de trei ani.
După modificări, clădirea va dispune de 19 apartamente, cu suprafețe utile mai mici de 100 mp și 52 de camere cu suprafețe utile desfășurate mai mici de 100 mp.Se vor amenaja spații verzi, prin amplasarea de jardiniere și ghivece cu flori naturale pe întreg amplasamentul, în incintele construite existente și în clădirea ce face obiectul proiectului, pe holuri, scări, terase.
La subsolul și demisolul unității de cazare se vor afla două apartamente și nouă camere, centrul SPA și piscina. La parter: restaurantul, recepția, biroul și vestiarele. Iar la etajele I, II și III: câte șase apartamente la fiecare etaj și douăsprezece, respectiv 34 de camere.
Reamintim că Primăria Municipiului Constanța a eliberat, în luna aprilie 2024, autorizația de construire pentru lucrări de intervenții la Hotelul Palace din Zona Peninsulară. Astfel, Autorizația de construire nr. 373 vizează lucrări de intervenții pentru punerea în siguranță a imobilului de pe strada Remus Opreanu nr. 5- 7. Documentul este valabil doi ani.
Clădirea are nevoie urgentă de consolidare și reabilitare. Fațadele imobilului sunt crăpate pe alocuri, fiind împrejmuită intrarea în hotel, deoarece bucăți de tencuială cad pe carosabil, reprezentând un real pericol pentru cei care tranzitează zona. Totodată, balcoanele sunt în pericol de a se prăbuși. Clădirea are cinci, respectiv șase etaje la nivelul fațadei dinspre mare, fiind construită în stil eclectic, specific Rivierei franceze.
Hotelul Palace a fost construit, în special, pentru cazarea iubitorilor de jocuri de noroc care se opreau la Cazino, simbol al orașului Constanța. Ridicată la nici jumătate de kilometru de Cazino, clădirea oferea discreție absolută pentru bogații vremurilor, care își consumau aici aventurile amoroase și patima jocurilor.
Povestea imobilului este complexă deoarece, în anul 1928, hotelul a fost vândut, de către Societatea Marilor Stabilimente, avocatului Toma Boată pentru că, după concesionarea Cazinoului către Edgar de Marcay, el s-a substituit legal acestei societăți. Însă, condiția a fost ca avocatul respectiv să achite datoriile unității de cazare. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, imobilul a fost preluat de nemți, apoi de trupele sovietice, iar într-un final, de către Statul Român, în timpul regimului comunist. Clădirea a fost retrocedată moștenitorilor avocatului Toma Boată în anul 2001.
Când a fost inaugurată bijuteria arhitecturală
Lucrările au fost demarate în anul 1912 și hotelul a fost inaugurat în luna iulie a anului 1914, pentru că orașul de la malul Mării Negre avea nevoie de o astfel de unitate de cazare. Hotelul Carol I, primul mare stabiliment de cazare construit în perioada modernă, își schimbase destinația și devenise cămin ofițeresc, fiind preluat de Cercul Militar. Din acest motiv, Hotelul Palace îi preia locul ca dotări și servicii, devenind locul preferat al turiștilor, în verile călduroase.
Loredana MIHAI
Citește și: