Curtea Constituțională analizează Ordonanța de Urgență care taie dreptul elevilor la transport gratuit

0
87
Sursa foto: Portal Invațamânt

Avocatul poporului a ridicat o excepție de neconstituționalitate pe ordonanța care blochează accesul elevilor la transport gratuit, în urma sesizărilor societății civile!

La Curtea Constituțională a României a fost depusă, pe data de 1 septembrie, de către Avocatul Poporului, o sesizare privind neconstituționalitatea OUG 50/2021, în urma unei sesizări transmise de către Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș, Federația Națională a Părinților din Învățământul Preuniversitar, Societatea Academică din România și Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună.

Prin prevederile ordonanței, este reintrodusă procedura de decont a navetei elevilor, totuși fiind păstrată și gratuitatea transportului județean în paralel. Astfel, este creată o confuzie legislativă, fiind mai multe cazuri în care consiliile județene au refuzat să asigure gratuitatea elevilor, scuzându-se în mod nejustificat în baza ordonanței, deși ordonanța nu modifică obligația lor legală în mod direct.

În contextul sesizării CCR cu privire la neconstituționalitatea ordonanței, precum și a începerii sesiunii parlamentare, solicităm ferm deputaților să voteze pentru respingerea ordonanței!

Ce spun reprezentanții AEC Constanța

”Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro, se arată într-un comunicat al AEC Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.