Senatoarea Diana Șoșoacă a fost sancționată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declarațiile pe care le-a făcut în timpul pandemiei. Însă, parlamentarul SOS a contestat în instanță, iar Curtea de Apel București i-a admis cererea și a anulat hotărârea CNCD. Dar Consiliul și Raed Arafat au depus recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 8 martie a.c.
„Admite recursurile declarate de recurenţii-pârâţi Raed Arafat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva Sentinţei civile nr. 1613 din 5 octombrie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează în parte sentinţa civilă şi, în rejudecare: Admite în parte acţiunea. Anulează în parte Hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării nr. 14 din 12.01.2022, în limita sancţiunii aplicate reclamantei Diana Şoşoacă-Ivanovici, în sensul că înlocuieşte sancţiunea amenzii cu sancţiunea avertismentului. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 8 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei“, potrivit minutei judecătorești a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.
Astfel, senatoarea Diana Șoșoacă a primit, în final, doar un avertisment.
Discuțiile în care s-au făcut afirmațiile „buclucașe“ erau într-un context politic și în momente de nervozitate socială, în care o parte a societății și reclamanta, adică Diana Șoșoacă, criticau „măsurile ilogice și fără suport științific luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă“, implicat în lupta anti-COVID-19 și din care pârâtul Raed Arafat făcea parte, s-a arătat în proces.
Șoșoacă a catalogat drept o mascaradă măsurile aplicate de Guvern pentru a limita răspândirea COVID-19. De asemenea, senatoarea exclusă din grupul AUR nu a ezitat să-l atace pe medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, despre care a spus că „stă pe un scaun şi atât face“ şi ia „măsuri ilogice care nu au la bază nicio dovadă ştiinţifică“.
Reclamanta era antivaccinistă și ducea o campanie împotriva vaccinării pentru că, după cum spunea ea: „vaccinarea nu avea o fundamentare științifică inițială, existând și informații contradictorii, cu referire la faptul că directorul companiei producătoare a vaccinului nu s-a vaccinat. Astfel, apare că exista în societate, la acel moment, o stare de nervozitate, un refuz la vaccinare, pentru că nu se putea oferi o fundamentare științifică privind eficiența reală a acestui vaccin, mai mult decât recomandarea producătorului din domeniul pharma. De altfel, subiectul vaccinării avea și o latură conspiraționistă la acel moment în societate: Totul este o mascaradă pentru îmbogăţirea unora“, s-a mai arătat la Înalta Curte.
De asemenea, Diana Șoșoacă i-ar mai fi spus lui Raed Arafat:
- „De ce nu se duce domnul… în țara lui de baștină“,
- „Vorbește despre dânsul la persoana a-III-a, probabil i se trage din limba țării sale natale“,
- „Nu știu cum domnul … și-a luat examenul de cetățenie“,
- „Trădătorii nu au ce căuta în România“.
Liliana BELCIUG