Judecătorii s-au pronunțat în ceea ce privește custodia unui animal de companie. În urma procesului de divorț, câinele a fost încredințat femeii. Instanța a stabilit că patrupedul familiei este o ființă vie și nu poate fi inclus pe lista de la partaj. La divorț, judecătorii au decis să încredințeze animalul femeii. Conform avocatei acesteia, animalul de companie i-a fost oferit reclamantei în dar chiar de către fostul său partener, scrie EVZ.ro.
În fața judecătorilor bucureșteni, avocata femeii a susținut că aceasta se ocupă de îngrijirea animalului, motiv pentru care își dorește „custodia”. De asemenea, apărătorul reclamantei i-a asigurat pe judecători că aceasta s-a ocupat singură de vizitele la veterinar, hrană și igienă. Patrupedul în cauză provine din rasa Shar-Pei, exemplar care se vinde cu prețuri cuprinse între 800 și 2.000 de dolari. În fața instanței, femeia a spus că acesta are valoare sentimentală.
„Precizez că reclamanta este foarte atașată de animalul de companie – cățelul rasa Shar-pei, pe nume Hera, cățelul făcând parte din familie, încadrându-se în noțiunea de adopție”, a motivat avocata femeii, arată Clujust.ro.
A obținut custodia câinelui la divorț
Cazul ajuns în atenția judecătorilor bucureșteni nu este unul singular. Anul trecut, un magistrat a stabilit, în premieră, că animalul de companie nu poate constitui obiectul unui partaj. Astfel, patrupedul a fost încredințat persoanei care l-a îngrijit pe parcursul mariajului.
În multe state europene, patrupezii sunt văzuți la proces ca alte bunuri mobile. Din acest motiv, cazul fe anul trecut a fost considerat o noutate în jurisprudența europeană.
În România, la solicitarea părților, judecătorii analizează relațiile dintre soți și animalul de companie. În funcție de acestea, instanța va stabili unde va rămâne patrupedul, considerat parte din familie. Concret, judecătorii aprobă încredințarea animalelor de companie părții implicate în supravegherea și îngrijirea acestora.
D.A.