Parlamentarii constănțeni ai USR au solicitat Prefecturii, săptămâna trecută, să atace în Contencios Administrativ toate documentele ce au fost emise, de-a lungul timpul, pentru construirea unui sat de vacanță pe plaja din Corbu.
„În solicitarea pe care am făcut-o în atenția prefectului județului Constanța, atât noi, parlamentarii USR Constanța, cât și alți parlamentari ai USR am făcut referire la două acte normative: art 27 din Constituție prevede imposibilitatea trecerii din domeniul public în domeniul privat al terenurilor care se află în arii naturale protejate. Nu avea voie Consiliul Local Corbu să facă asta. Mai mult decât atât, art. 60 din Ordonanța de Urgență 102/2002 interzice construcții în arealul zonelor protejate“, a declarat senatorul Remus Negoi.
Reamintim că pe plaja din Corbu a început construirea, pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare, a unui sat de vacanţă compus din 24 de căsuţe, cu regim de înălţime P+1, restaurant, SPA, drumuri şi parcări.
„Salut decizia prefectului de a ataca în Contencios-Administrativ autorizația de construire și celalalte acte administrative. Odată cu acțiunea prefectului, se va și stopa lucrarea, până la soluționare. Pe această perioadă, trebuie văzute toate reglementările de mediu ce interzic construirea în zonele protejate și toate documentele de pe parcursul celor 18 ani, nu doar autorizațiile de construire și Planurile Urbanistice Zonale, ci și avizele, actele emise de instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, evaluările făcute, documentele de transfer al proprietății din proprietate publică în interiorul localității etc. Între timp, vom analiza și în ce măsură este posibilă reîntoarcerea în proprietatea statutului a acelor parcele de teren“, a declarat deputatul Stelian Ion.
Acesta a recunoscut că satul de vacanță nu se construiește pe plajă, ci în apropierea acesteia, subliniind, însă, că oricum se pune în pericol și se afectează zona protejată.
„Nu este pe plajă, în sensul zonei din imediat apropiere, aceea unde se pun cearșafurile, adică 5-10-20m. Zona în care se construiește este o zonă de nisipuri și de dune, care toate se află sub protecție. Nu este în imediata apropiere a mării, dar este într-o zonă protejată, înnisipată“, a susținut Stelian Ion.
Cu toate acestea, există multe voci, inclusiv ale unor specialiști, care susțin că imobilele se construiesc într-o zonă de dezvoltare durabilă, deci investitorul ar putea edifica satul de vacanță acolo. Parlamentarii USR Constanța neagă acest lucru, bazându-se pe informațiile obținute de la alți specialiști.
„Am întrebat și noi specialiști. Acolo sunt cel puțin două zone de rezervație suprapuse: o dată, Rezervația Biosferei Delta Dunării și, apoi, sit Natura 2000. Nu are cum să fie altceva decât ce spun specialiștii“, a precizat Remus Negoi.
În cadrul conferinței de presă organizate de parlamentarii USR Constanța cu prilejul solicitării depuse către prefectul Silviu Coșa, de a ataca autorizația de construire a proiectului de la Corbu, deputatul Cristina Rizea a anunțat că a dat în judecată Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral și a avut câștig de cauză, deoarece instituția a refuzat să îi pună la dispoziție un studiu ce a stat la baza mai multor documente de urbanism emise de administrațiile locale de pe litoral.
„Am solicitat de la ABADL, în urmă cu câteva luni, acel studiu geologic și geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre, ca să putem să vedem actele prealabile care au stat la baza diverselor autorizații de construcție de pe litoral. ABADL a refuzat să ne pună la dispoziție studiul și m-am adresat Tribunalului și chiar astăzi (24 februarie a.c. – n.r.) a venit soluția: a fost admisă cererea și Tribunalul obligă ABADL să ne pună la dispoziție o copie certificată a acestui studiu“, a declarat deputatul Cristina Rizea.
Rămâne de văzut dacă prefectul Silviu Coșa va solicita instanței anularea autorizației de construire a proiectului imobiliar de la Corbu.
Valentin ISPAS