De-ale justiției: Dacă ți-ai făcut cont pe Facebook folosind datele unei alte persoane reale, ai comis o infracțiune și poți primi până la 5 ani de închisoare

0
2214

În condițiile în care aproape toată lumea are un cont pe rețelele de socializare, au fost destule cazuri în care utilizatori anonimi și-au făcut conturi cu numele unor vedete sau chiar ale altor persoane cunoscute în rândul comunităților din care fac parte, folosind chiar și imagini și date despre acestea. Instanța supremă a stabilit că această faptă este infracțiune și este pedepsită de legea penală din România.

De fiecare dată când vorbim despre un cont fals, fie el pe Facebook, Google sau pe orice altă platformă on-line, utilizatorul din spatele acestui cont fake lasă să se înțeleagă că ar fi chiar persoana afișată în poze și de multe ori întreprinde unele acțiuni în numele acesteia. Au fost vedete care și-au găsit pe paginile de socializare conturi despre care nici nu știau. În justiția din Româmnia a fost dezbătut acest subiect, pentru a se stabili încadrarea juridică a faptei, dacă întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni și, mai ales, dacă autorul poate fi tras la răspundere.

Într-un dosar de șantaj, înregistrat în 2019 pe rolul Judecătoriei Brașov, s-a cerut soluționarea unei probleme de drept de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Acțiune supusă dezbaterii

Astfel, în şedinţa din 25 ianuarie 2021, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din cadrul ÎCCJ  a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, și anume: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această  persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează  condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

Judecătorii au confirmat: este infracțiune

În urma dezbaterilor, judecătorii instanței supreme au admis acțiunea, și anume, stabilind că, într-adevăr: ”fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Prin urmare, oricine creează un cont folosind numele, imaginile și datele unei alte persoane reale, de care se folosește în mediul on-line, comite o infracțiune și poate răspunde penal. Pedeapsa prevăzută de legea penală pentru această faptă este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.