Din acest an, a fost implementat sistemul de impozitare individuală a fiecărui contribuabil, corespunzător cotei părți deținute din bunurile imobile declarate. Prin urmare, obligațiile fiscale aferente imobilelor deținute în proprietate sau folosință comună au fost stabilite în cote egale, atât pentru soț, cât și pentru soție. Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal și vor plăti individual.
Mai mulți constănțeni s-au adresat redacției Focus Press, cerând lămuriri cu privire la un „zvon“ pe care l-au auzit, cum că impozitul pe imobile se va plăti individual dacă proprietari sunt și soțul și soția, și nu doar de către o singură persoană (ori soțul, ori soția), așa cum era până acum.
Iată că nu este doar un zvon, acest aspect fiind confirmat de către reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe, pentru Focus Press.
„Începând cu anul fiscal 2025, în conformitate cu prevederile art. 455 alin (6) și art. 463 alin (6) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu pct. 14 și pct. 69 din Titlul IX Impozite și taxe locale din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015, privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1/2016, a fost implementat sistemul de impozitare individuală a fiecărui contribuabil, corespunzător cotei părți deținute din bunurile imobile declarate. În cazul bunurilor imobile deținute în comun de către soți, deoarece cotele părți nu sunt determinate, acestea sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară.
Prin urmare, obligațiile fiscale aferente imobilelor deținute în proprietate sau folosință comună au fost stabilite în cote egale, atât pentru soț, cât și pentru soție.
Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal, rezultat în urma împărțirii impozitului datorat pentru întregul bun imobil (clădire/teren)“, au precizat, pentru Focus Press, reprezentanții SPIT Constanța.
Liliana BELCIUG