De ce există întârzieri la plata somajului tehnic! Ce spune directorul AJOFM Constanța

0
1503

După debutul pandemiei de coronavirus statul român a anunțat că va sprijini societățile prin acordarea unor sume de bani care să fie transformate în șomaj tehnic pentru angajați. Foarte mulți constănțeni au primit șomaj tehnic, aproximativ 28.000 de persoane. Problema cea mai mare a fost termenul de virare a banilor în conturile constănțenilor, asta pentru că firmele au termen pentru depunerea cererilor până la sfârșitul lunii.

Deși majoritatea întreprinderilor s-au deschis o dată cu relaxarea măsurilor, în luna iunie, AJOFM Constanța a virat banii aferenții șomajului tehnic din luna mai. Până la această dată, aproape toate firmele au primit banii. „S-au făcut plățile pentru luna mai. Au fost un total de 3693 de cereri depuse până miercuri, 24 iunie, a.c., și s-au plătit 3615. Astfel, un număr de 20.348 de persoane au primit șomajul pentru luna mai. Suma totală plătită până acum a fost 30.133.011 lei. Cei care au depus mai devreme au primit banii mai devreme, unii depun până pe 30 ale lunii, ce să le facem? De la minister s-a stabilit că se pot depune cererile toată luna. Eu am zis că e mai bine la început, dar nu facem noi regulile. Singura regulă este că de la depunerea cererii suntem obligați să dăm banii în 15 zile”, a precizat directorul AJOFM Constanța, Gheorghe Bușu.

În afară de cei care se află în șomaj tehnic, la nivelul județului mai sunt aproximativ 3.500 de persoane care beneficiază de indeminizație de la stat. În medie, cetățenii încasează în jur de 500-550 de lei. Potrivit Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța indemnizaţia de şomaj poate fi încasată numai de persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum de 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii.

Cei aflați în șomaj trebuie să îndeplinească și următoarele cerinţe: să nu câştige bani sau, dacă obţin venituri, din activităţi autorizate legal, acestea să fie sub 500 de lei; să nu îndeplinească condiţiile legale de pensionare; să fie înregistraţi la AJOFM.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.