De ce nu se mai practică delfino- terapia la CMSN

0
77

Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a fost oprită terapia cu delfini pentru copiii cu nevoi speciale.

Acest subiect a fost unul foarte controversat și discutat în spațiul public, părerile fiind pro și contra. Ba delfinii nu erau pregătiți pentru astfel de terapii, ba terapeuții.

Cert este că în 2017 la CMSN se practica delfino-terapia, urmând apoi a se opri acest proces în luna martie a anului trecut, pentru că virusul punea în pericol delfinii, fiind predispuși a se infecta.

Despre acest subiect a vorbit directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă într-un interviu acordat ziarului Focus Press:

“Nu se mai face din cauza riscului de infecție a delfinilor cu COVID-19, pe de-o parte. Pe de altă parte a fost vorba despre un proiect. Povestea a început înainte de 2005 când domnul Adrian Gemănaru a venit și a adus un copil pe care l-a băgat în bazin cu delfinul Mark. Apoi prin 2015, prin Consiliul Județean, domnul Constantinescu ne-a făcut o hârtie și pe baza acelei hârtii ne-a întrebat dacă putem face delfino- terapie. La data respectivă erau cu delfinii în bazinul mic în D2, pentru că cel mare era în construcții, era un adevărat șantier. Noi pe atunci nu știam să facem delfino- terapie din perspectiva delfinilor. A venit un domn care făcuse o ședință de terapie, dar care nu știa să pregătească delfinii, trebuie să îi ți jumătate de oră cu copilul acela. Atunci nu am făcut. Consiliul Științific a spus că nu se poate. Mie mi-ar fi plăcut ideea. Vine apoi un domn profesor în 2017 care ne-a spus că ne formează și delfinii. I-a format în două etape. A venit cu terapeuții dânsului și cu beneficiarii și oamenii de la CMSN s-au uitat. Delfinii noștri care vin din Marea Japoniei sunt o specie mai speriecoasă pentru că acolo oamenii mănâncă delfini și din acest motiv sunt speriați. Dar eu m-am bucurat pentru că au fost situații în care delfinii noștri s-au speriat de prezența oamenilor. Cu această delfino- terapie delfinii noștri au mai socializat. Ne-am oprit pentru că odată cu pandemia am aflat că delfinii se află pe locul doi ca risc după primate în ceea ce privește infectarea cu COVID-19. Din martie 2020 am oprit delfino-terapia.”

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.