La doi ani de la dispariția roții panoramice din parcarea de la Poarta 1, aceasta urmează să fie amplasată, din nou, în Constanța, de această dată în Portul Tomis. Primarul Vergil Chițac lua decizia, atunci, să nu mai prelungească autorizația de funcționare a acesteia. Edilul-șef invoca, printre altele, că regulamentul urbanistic nu permitea amplasarea roții în locația respectivă: parcarea de la Poarta 1. „De principiu, nu mă opun relocării acesteia. Cu condiția identificării unei locații legale“, adăuga Chițac.
Roata panoramică sau „Tomis Eye“ a fost inaugurată în vara anului 2020, în parcarea de la Poarta 1, și demontată în anul 2021.
„Regulamentul urbanistic nu permite amplasarea roții în respectiva locație. Nu este nicio diferență între a amplasa un bloc într-o locație nepermisă de regulamente și a plasa o roată panoramică într-o locație interzisă de regulamente“, spunea primarul Constanței în data de 8 ianuarie 2021.
Există diferențe, în privința regulamentului urbanistic, între cele două zone?
Am întrebat reprezentanții Primăriei Constanța dacă există diferențe în privința reglementărilor urbanistice pentru cele două zone, cea în care a fost amplasată roata anterior și cea din prezent: Poarta 1, respectiv Portul Tomis. Ni s-a explicat că Portul Tomis este o zonă de agrement, care permite amplasarea unor astfel de obiective, în timp ce parcarea de la Poarta 1 nu este considerată zonă de agrement. Reprezentanții instituției au mai adăugat că, în Portul Tomis, există un Plan Urbanistic de Detaliu care permite amplasarea roții panoramice.
Reprezentanții Primăriei Constanța au transmis, totodată, că roata are autorizație de funcționare, în Portul Tomis.
Firma care se va ocupa de administrarea acesteia este aceeași care s-a ocupat și anterior. Este vorba despre Panoramic Transilvania SRL. Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au transmis că societatea are aviz de la comisia de circulație și aviz de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat.
Panoramic Transilvania SRL este o firmă din Săcele, din județul Brașov, înființată în anul 2019. Aceasta se ocupă de alte activități recreative și distractive. Administrator este Marian Dragoș Bandur, care este și asociat, alături de Marius Florin Pavel. În anul 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 929.162 de lei, un profit net de 178.965 de lei și doi angajați, potrivit listafirme.ro.
Iată ce spunea primarul Constanței, pe 8 ianuarie 2021:
„Astfel
cum am promis, astăzi este despre roata panoramică și «dedesubturile» deciziei
subsemnatului de a nu prelungi valabilitatea autorizației de funcționare.
Situația
se prezintă după cum urmează: agentul economic a beneficiat, de la bun început,
doar de o autorizație temporară de funcționare. A solicitat, de bunăvoie și
nesilit de nimeni să funcționeze exclusiv în perioada cuprinsă între Paște și
30.09.2020, urmând ca la expirarea perioadei să se mute la Cluj. Așa se explică
faptul că a beneficiat de autorizații de funcționare emise pe câte o lună și
prelungite succesiv până la 30.11.2020.
Pe de altă parte, roata nu trebuia, de la bun început, amplasată în locația pe care o cunoaștem cu toții. Din mai multe motive.
Primul ar fi acela că aceeași locație fusese deja aleasă, de aceeași administrație anterioară, pentru amplasarea unei organizări de șantier destinată realizării lucrărilor de reabilitare a marilor bulevarde. Iar roata a fost amplasată exact în mijlocul viitoarei organizări de șantier.
În opinia mea, camioanele de mare tonaj, utilajele, materialele de construcție și poluarea aferentă nu pot coexista cu mijloacele de recreere. Sunt chiar incompatibile. Coexistența ar genera pericol. Amplasarea organizării de șantier nu poate fi modificată. Decât cu riscul pierderii unei finanțări europene nerambursabile de 16 milioane de euro.
Al
doilea motiv este acela că regulamentul urbanistic nu permite amplasarea roții
în respectiva locație. Nu este nicio diferență între a amplasa un bloc într-o
locație nepermisă de regulamente și a plasa o roată panoramică într-o locație
interzisă de regulamente.
În
sfârșit, cum reabilitarea bulevardelor, proiect ce se va realiza cu fonduri
europene, demarează în jurul datei de 01.03.2021, roata panoramică nu mai poate
fi păstrată în zona Cazinoului.
De
principiu, nu mă opun relocării acesteia. Cu condiția identificării unei
locații legale.
Singura
mea nedumerire este aceasta: cum este posibil ca cei ce înfierau proletar fosta
administrație pentru amplasarea roții, aruncând anatema asupra acesteia, să se
fi transformat, în doar șase luni de zile, în cei mai vajnici apărători ai ei?“
Context
În luna septembrie a anului 2022, Primăria Constanța a lansat achiziția privind elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru „amenajare zonă loisir – Port Tomis, municipiul Constanța“. Aceasta are o valoare estimată la 90.000 de lei fără TVA, adică 107.100 de lei cu TVA (21.846 de euro).
Iată temele propuse pentru noul PUD, conform Caietului de sarcini:
- zonă destinată evenimentelor cultural-artistice și sportive, terenuri de sport, dotări sportive și de loisir, fiind posibilă organizarea de competiții sportive, festivaluri de muzică – teatru – film în aer liber etc.
- zonă cu destinație comercială și de alimentație publică, discoteci în aer liber, centre de închirieri echipamente pentru plajă și sporturi nautice etc.
- spații verzi, locuri de joacă, parcaje etc.
În luna martie a anului 2023 a fost eliberat un certificat de urbanism ce vizează elaborarea acestui Plan Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea unei zone de loisir în Portului Turistic Tomis.
Petruț IACOB
Citește și:
Pentru ca acum si a luat dreptul cretinul de primar .