Decembrie, luna petardelor și a artificiilor. Ce avem voie și ce nu în această perioadă

0
321
Andrei Dumitrică din cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase

Subinspectorul de poliție Andrei Dumitrică din cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, a oferit un interviu ziarului Focus Press, pe tema articolelor de sezon – petarde și artificii.

Reporter: Care este, pe scurt, regimul juridic al petardelor și pocnitorilor?

Subinsp. Andrei Dumitrică: Toate informațiile referitoare la articolele pirotehnice, categoriile permise și interzise de legislație și pedepsele aferente sunt reglementate de Legea 126/1995 R privind regimul materiilor explozive.

Reporter: Anul trecut era vorba de o înăsprire a legii în domeniu în ceea ce privește vârsta și folosirea lor în localități. S-a întâmplat acest lucru?

Subinsp. Andrei Dumitrică: Până la acest moment, legislația în domeniu nu a fost modificată. 

Reporter: Au început deja controalele la societățile comerciale? Câte au depus sau sunt autorizate în județ pentru acest tip de comerț?

Subinsp. Andrei Dumitrică: Din luna noiembrie au început activitățile pe această linie, fiind verificate societăți comerciale de profil, cât și persoane neautorizate. Totodată, au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, pe numele unor persoane care au comercializat articole pirotehnice (ex.: baterii pentru jocuri de artificii din categoriile F2 si F3) fără a avea acest drept.

La acest moment, sunt autorizate 37 de societăți comerciale pentru acest tip de activități, în județul Constanța, urmând ca în perioada următoare numărul sa crească, întrucât suntem în perioada de reautorizare a altor societăți comerciale. 

Reporter: În ce condiții pot fi comercializate petardele și artificiile autorizate pentru populația de rând?

Subinsp. Andrei Dumitrică: Petardele și artificiile din categoriile P1 și F1 pot fi comercializate către publicul larg, de către societățile comerciale, conform Legii 126/1995, în baza unei autorizații emise de către instituțiile abilitate în acest sens.

Reporter: Cine le poate folosi? Există o limită de vârstă?

Subinsp. Andrei Dumitrică: Articolele pirotehnice din categoriile I și P1 pot fi deținute și utilizate de către persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. 

Reporter: Ce riscă cei care le folosesc în afara perioadei permise de lege?

Subinsp. Andrei Dumitrică: Nu există prevăzută în lege o anumită perioadă pentru utilizarea articolelor pirotehnice de către populație, singura restricție fiind limita de vârstă pentru categoriile I și P1, care le sunt destinate.

Reporter: Cum faceți față comerțului online, unde se vând majoritatea materialelor pirotehnice ilegale?

Subinsp. Andrei Dumitrică: Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase desfășoară, permanent, activități de supraveghere a site-urilor prin care se intermediază comercializarea produselor pirotehnice. În urma acestor acțiuni, au fost înregistrate rezultate, în sensul că au fost identificate persoane neautorizate care comercializau articole pirotehnice, fiind întocmite dosare de cercetare penală. 

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.