Deputata REPER Cristina Rizea a obținut de la ABADL un document de interes public în vederea vânzărilor ilegale de terenuri de pe falezele Mării Negre

1
948

Deputata REPER Cristina Rizea a transmis, duminică, 18 septembrie a.c., prin intermediul unui comunicat de presă, că „a fost nevoie de un an, de acțiuni în instanță și de presiuni publice pentru ca Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral să furnizeze un document de interes public, realizat din bani publici”.

Deputata constănțeană a mai transmis că ABADL a vrut să țină „ascunse rezultatele studiului”.

„Studiul geologic și geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre, pe sectorul litoral Capul Midia – Vama Veche, este acum public pentru cetățenii constănțeni. De ce de abia acum? Pentru că ABADL a vrut să țină ascunse rezultatele studiului”, se mai arată în comunicat.

„De treizeci de ani, ne plângem de dezorganizarea și haosul urbanistic care au acoperit litoralul românesc. De treizeci de ani, se construiește direct pe plajă, în zonele de protecție ale lacurilor riverane mării Negre, se distrug habitate și zone sălbatice fără nicio reglementare, în timp ce autoritățile centrale și cele locale, într-un ping pong continuu, plasează responsabilitatea de la unii la alții. Între timp, noi constănțenii pierdem enorm: în loc de echilibru între urbanism și natura, avem betoane peste betoane, terenuri private acolo unde ele ar trebui să fie publice. Acest studiu, realizat din bani publici și obținut de la ABADL după o acțiune în instanță, ne clarifică tocmai această controversă între domeniul UAT-urilor riverane Mării Negre pe care se poate construi și domeniul statului, zonele de protecție, unde nu se poate legal construi. Ceea ce mi se pare absurd este că, deși aveau la dispoziție această documentație, instituțiile statului au continuat să dea avize și autorități în zonele protejate. Construcțiile de pe plaja Corbu, în rezervația Delta Dunării, sunt un astfel de exemplu. Nu singurul, din păcate. Cred că astfel de documente nu trebuie ascunse publicului cu atât mai mult cu cât ele sunt plătite din banii contribuabililor, din contră, ele trebuie aduse la cunoștință tuturor pentru cunoaștere și informare”, a declarat Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța.

​Studiul conține delimitarea graniței dintre teritoriul care aparține Statului, prin Apele Române, și cel din proprietatea primăriilor de pe aproape tot întinsul litoralului, între Capul Midia și Vama Veche și cartografieri în care teritoriul UAT-urilor și cel al statului sunt separate de o linie roșie, iar ce se află la Est de acesta, legal reprezintă bun public, însă în realitate, o mare parte din faleze, taluzuri și plajă a fost intabulată abuziv și împărțită în sute de parcele care au fost vândute sau concesionate, mai precizează sursa citată.

Studiul poate fi accesat aici: https://cristinarizea.ro/delimitarea-falezelor-in-marea-neagra/

1 COMENTARIU

  1. Blocul de pe zorelelor de 12 etaje prima lunie la mare care umbreste jumatate din plaja nou reabilitata. Asta mizerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.