Deputatul Marian Crușoveanu: „Front comun pentru un Spital Regional în Constanța”

0
331
Marian Crușoveanu

Ministrul Sănătății, aflat la o emisiune TV, a declarat că, în momentul de față, există studii de fezabilitate pentru 3 spitale regionale – Iași, Cluj și Craiova – în timp ce pe lista sa de priorități se află și București, Timișoara, Brașov și Sibiu. Deși mult timp s-a vorbit despre construirea unui astfel de spital și la Constanța, iată că acum nu se mai află pe lista de priorități a Ministerului Sănătății.

Deputatul Marian Crușoveanu susține că acest lucru i-a atras atenția și nu înțelege de ce nu se vorbește și despre Constanța având în vedere că tema spitalului regional a fost atât pe agenda PNL, cât și pe agenda USR-PLUS și PSD la alegerile locale, dar și la cele parlamentare.

”Incendiul de la spitalul Matei Balș a reconfirmat problemele existente la nivelul sistemului de sănătate din România. Pot înțelege că există o mare presiune, zilele acestea, asupra ministrului Sănătății, însă acest demers vine ca un lucru firesc, în urma declarațiilor făcute (poate în grabă), pentru că subiectul spitalului regional este unul arzător, la nivelul județului Constanța.

Nu aș vrea ca aceste declarații să treacă neobservate, nu din ideea de a-l critica pe ministrul Sănătății, ci mai degrabă de a face o invitație către toți colegii parlamentari, indiferent de culoarea politică, aleșii locali, care să sprijine ideea construirii unui spital regional la Constanța. Sugestia mea, de a face front comun pentru acest proiect, atât noi, cei din Constanța, cât și colegii din Tulcea, vine ca un fapt firesc, pentru că pe agenda noastră, dar mai ales pe agenda publică, acest subiect nu poate să mai fie amânat sau să mai aștepte.

Cu toții știm că, la nivelul celor două județe, infrastructura medicală funcționează din secolul trecut și cu greu se poate adapta la vremurile de astăzi. Un spital regional vine în suportul pacienților din cele două județe, dar în același timp este și un suport suplimentar în perioada estivală, când peste 1 milion de turiști ne vizitează județele.

Exercițiul financiar european 2021-2027 este o soluție optimă care ar trebui luată în calcul, astfel încât să fie incluse măcar o parte din finanțările pentru acest obiectiv major pentru Constanța. Nu putem lăsa toată povara bugetară privind acest spital regional și responsabilitatea accesării fondurilor europene doar pe umerii Primăriei și ai Consiliului Județean Constanța.

Acest spital va deservi Constanța și Tulcea, precum și județele limitrofe, așa că implicarea Guvernului și a Ministerului Sănătății este una esențială pentru realizarea acestui proiect. Am pregătit o interpelare pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe această temă, pe care o voi depune, pentru a afla de ce nu este inclus și județul Constanța pe lista de priorități, în ceea ce privește construirea unui spital regional”, a scris Marian Crușoveanu pe pagina sa de socializare.

M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.