Deputatul PNL Tulcea Michael Gudu: „Postarea președintelui Ungariei a fost una inadecvată!”

0
203
sursa foto: Facebook/ Michael Gudu

Deputatul PNL de Tulcea Michael Gudu a avut o reacție în urma vizitei private a președintelui Ungariei, Novak Katalin, în România, și a mesajelor lansate.

„Postarea președintelui Ungariei pe Facebook a fost una inadecvată. Ministerul de Externe a avut deja o reacție, care a și fost adusă la cunoștința diplomației ungare. Astfel de gesturi nu fac bine, în primul rând, Ungariei, deoarece consolidează imaginea unei țări care încearcă să provoace statele vecine. Gestul nu face bine nici relației dintre Ungaria și România”, a spus Gudu.

Iată ce a scris președintele Ungariei, referitor la pelerinajul din Șumuleu Ciuc:

Rămas bun de la Csíksomlyó, într-una dintre cele mai sfinte sărbători din toată Ungaria. „O mamă este fericită când familia ei este împreună” s-a spus astăzi în predică. În mod similar, ca șef de stat este întotdeauna înălțător să experimentezi atunci când națiunea este împreună, așa cum am putea experimenta această unitate națională aici la revedere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat după mesajele transmise de președintele Ungariei:

Ca urmare a mesajelor publice transmise de Președintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde zilele acestea în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”.

P.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.