Deputatul USR de Constanța, Cristina Rizea, a trimis o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Barna Tanczos, cu privire la proiectul imobiliar de pe plaja Corbu.
„Domnule ministru Barna Tánczos, tunurile imobiliare primează în fața mediului înconjurător? Vă atrag atenția cu privire la dezastrul ecologic aflat în plină desfășurare pe plaja Corbu, parte din Rezervația Naturală Delta Dunării și sit Natura 2000, unde, direct pe plajă, se construiește un ansamblu rezidențial de lux, compus din 240 de apartamente.
Lucrările dezvoltatorului Logis Project au demarat în luna noiembrie a anului trecut, iar cele aproape 3 hectare (27.747 mp) sunt parte a unui PUZ gigant care prevede proiecte imobiliare pe 21 de hectare, preponderent pe taluzul comunei Corbu. Șantierul este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.
La momentul intabulării terenului unde are loc construcția, forma în vigoare a OUG 202/2002, statua în art. 60, alin. (3): Amplasarea oricăror construcţii pe terenuri acoperite de dune, faleze (…) este interzisă. Raportându-ne la aceasta, este clar că Primăria a intabulat plaja abuziv. În urma unor împroprietăriri și tranzacții ulterioare, acest teren a ajuns în patrimoniul societății Logis Project.
Unde altădată își aveau cuibul păsări sălbatice protejate de lege acum mișună excavatoare, camioane și cife cu beton. Totul, sub ochii și cu avizul instituțiilor de la malul mării care, sub falsul pretext a impactului minim asupra mediului înconjurător și ignorând, cu bună știință, legea, au distrus iremediabil o zonă protejată“, a transmis parlamentarul Cristina Rizea.
Deputatul USR de Constanța îl invită pe ministrul Mediului să meargă împreună pe șantierul din mijlocul plajei Corbu, ca să constate cât de mare este impactul asupra mediului înconjurător. Pentru că 240 de apartamente pe plajă nu pot să nu aibă un impact negativ major asupra ecosistemului natural.
La intrarea pe plajă, este afișat că în zonă este interzis chiar și campatul, tocmai din cauza impactului asupra rezervației, așa că este imposibil ca lucrările de construcție deja demarată să nu aibă.
În plus, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este parc național, sit de importanță comunitară aflată în patrimoniul UNESCO și este protejată prin Convenția Ramsar, ca zonă umedă de importanță națională.
Parlamentarul Cristina Rizea cere ministrului Mediu să trimită Corpul de Control pentru a investiga legalitatea proiectului imobiliar.
V.I.