Detalii din dosarul exploziei de la Petromidia, în urma căreia doi oameni au murit: oraşul Năvodari, cât pe ce să fie şters de pe faţa pământului

0
7339
sursa foto: Facebook

Explozia din 2016 de la rafinăria Petromidia putea avea efecte devastatoare asupra orauşului Năvodari. Nu o spunem noi, ci o spun spun experţii care au lucrat în dosarul instrumentat de procurorul Teodor Niţă de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Speţa, prin care SC Rompetrol Rafinare era trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală, neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă, a fost „întoarsă” de instanţa de judecată la procurorul de caz, iar în urmă cu o lună dosarul a ajuns, din nou, pe masa judecătorilor. În continuare, rudele celor decedaţi în explozie aşteaptă să se facă dreptate.

În 2016, o explozie teribilă avea loc la Petromidia: patru oameni ajungeau cu arsuri grave la spital, doi dintre ei (Marian Petrescu şi Ionel Buzioanu) decedând. Ceilalţi doi, care au scăpat ca prin minune, au necesitat zeci de zile de internare.

Dosarul acestui incident grav a ajuns din nou la instanţă: procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a SC Rompetrol Rafinare pentru comiterea infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală, neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă; totodată, au mai fost trimişi în judecată SC Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, pentru aceleaşi infracţiuni.

Conform datelor din dosar, cu trei zile înainte de producerea exploziei, au existat 1,6 milioane de alarme de emisii de gaz care au fost ignorate, iar cu jumătate de oră înainte de explozie au fost alte 300 de alarme. Responsabilii cu monitorizarea acestor alarme le-au ignorat cu desăvârşire! În momentul producerii exploziei, suflul a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri la 20 de metri distanță, lucru care a dus la îndoirea unei cisterene în care se afla hidrogen sulfurat și câteva tone de benzină. Cisterna a fost avariată grav, dar, din fericire, nu s-a fisurat. Dacă hidrogenul sulfurat și benzina ar fi reacționat, „explozia ar fi fost una similară celei de la Mihăilești” şi ar fi ras de pe suprafaţa pământului o parte din oraşul Năvodari, susţine procurorul de caz.

Norocul ne-a ferit de o explozie colosală, care ar fi ras de pe suprafaţa pământului circa 95% din Năvodari şi împrejurimi

Iată ce consemnează procurorul Teodor Niţă în rechizitoriu, citându-l pe expertul care a analizat situaţia: „(…) explozia a avut loc sub „pădurea” de conducte plină cu substanţe inflamabile, în condiţiile în care suflul exploziei a proiectat extinctorul  de 200 litri, în rezervorul cu hidrogen sulfurat (schimbător de căldură) care s-a deformat, oricând putând interveni o scurgere de hidrogen sulfurat, iar suflul exploziei ar fi generat o explozie colosală. Forţa acestei explozii ar fi putut rupe conductele, ceea ce ar fi amplificat mai mult forţa şi ar fi generat în plan apropiat pierderi masive de vieţi omeneşti şi bunuri, apreciate de experti a fi ceva de genul „radierii de pe suprafaţa  pământului a circa 95% din Năvodari şi împrejurimi”. Nu trebuie omis nici faptul că evenimentul s-a produs în plin sezon estival, iar SC Rompetrol Rafinare este situat pe B-dul Năvodari, nr. 215, localitatea Năvodari, jud. Constanţa, adicǎ pe fâşia litorală a Capului Midia. (…)”.

Un alt detaliu din anchetă relevă faptul că unul dintre cei patru angajaţi desemnaţi să intervină pentru remedierea avariei nici măcar nu figura în fişă ca fiind desemnat să se ocupe de acest aspect. Cu alte cuvinte, prin prezenţa lui la locul exploziei a fost încălcată legea.

De altfel, pe parcursul anchetei, declaraţiile martorilor au indicat grave abateri de la normele de securitate în muncă, la care se adaugă încălcări ale legislaţiei în ceea ce priveşte autorizarea şi verificarea unor conducte: „SC Rompetrol Rafinare avea obligaţia să intre în legalitate, însă în urma verificărilor, adică la data de 22.08.2016, conducta PM-100-025-80-40H nici măcar nu avea autorizaţie de funcţionare, aspect reliefat în raportul de inspecţie tehnica CNCIR nr. 204-586/31.10.2015”, se mai arată în rechizitoriu.

Un alt detaliu din anchetă face referire la poluarea mediului, cauzată de „nesupravegherea lucrărilor noi, respectiv a  funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare, menţionate în prevederile acordului de mediu şi/sau autorizaţiei integrate de mediu, ceea ce  reprezintă infracţiunea  prev. de art. 98 alin. 1 lit. b din OUG 195/2005”.

De precizat că acționarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria de la Nădovari, este grupul KMG International, al cărui unic acționar este operatorul național de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Statul român deține o participație de 44,69% din acțiunile Petromidia.

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.